Αποκλεισμένα χωριά για δεύτερη ημέρα – “Ούτε αν μας είχαν βομβαρδίσει δεν θα είχαμε τόσες καταστροφές”

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον Πλατανιά ενώ ολόκληρα χωριά (Μεσκλά, Ορθούνι, Καράνι) είναι πλήρως αποκλεισμένα με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγίες από τις αρχές να απομακρύνονται αυτοβούλως από τα σπίτια τους, αν βρίσκονται κοντά σε ποτάμια ή σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει καταρρεύσει ενω όλες οι γέφυρες που υπήρχαν σε αυτό, πλέον αποτελούν παρελθόν είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί είναι υπό κατάρρευση και δεν επιτρέπεται η διέλευση. 

Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, και ακολούθησε μια μετά την άλλη, η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η  γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι.

Δεν έχει μείνει τίποτα από την ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Κατεστραμμένη η γέφυρα στον Πλατανιά

(η γέφυρα του Πλατανιά, στην παλαιά εθνική οδό είναι πλέον παρελθόν)

Μέσα σε όλο αυτό τον χαμό υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και να “σώσουν ότι  άλλο σώζεται” Τεχνικά συνεργεία, χειριστές μηχανημάτων, πυροσβέστες προσπαθούν με κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή τους, να κάνουν οτι είναι δυνατόν για να ανοίξουν δρόμους, να μεταφέρουν ανθρώπους και να βοηθήσουν εγκλωβισμένους.

(η σιδερένια γέφυρα στο Πατελάρι

Χωρίς ρεύμα από χθες οι αποκλεισμένοι

Εκτός όλων των άλλων καταστροφών, οι κάτοικοι του Πλατανια αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ενώ η προοπτική άμεσης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιη. Αλικιανός, Βατόλακκος, Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλά, Θέρισο, Λάκκοι δεν έχουν ρεύμα από χθες Δευτέρα.

“Είμαστε σαν το Καστελόριζο, δεν έχουμε ούτε τρόπο διαφυγής ούτε πρόσβασης. Εξωτερικό εχθρό να είχαμε να μας βομβαρδίζανε δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, πριν την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, υπό τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο δήμαρχος Πλατανιά ζήτησε χθες από τον Υπουργό Υποδομών, το υπουργείο΄να αναλάβει την αντικατάσταση των γεφυρών που καταστράφηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα υδρολογικά δεδομένα, ενώ τόνισε οτι η αποκατάσταση των υποδομών πρέπει να γίνει με αρτιότητα και αμεσότητα.

Δειτε παρακάτω εικόνες από Πατελάρι (κατάρρευση γέφυρας), Ταυρωνίτη, Βουκολιές, και από χωριό Λάκκοι προς Ομαλό

Το σημείο Δρακιανά μετά το Πατελάρι. Ο χείμαρρος πέρασε από την ταβέρνα. Η εικονα που παρουσιάζει σήμερα είναι αυτή του λασπότοπου

Ποταμός Ταυρωνίτη στις Βουκολιές. Εικόνα το απόγευμα της Δευτέρας: τα παραποτάμια τοιχεία δεν υπάρχουν πλέον και έχει υποσκαφεί το δυτικό βάθρο .

Φωτό χωριό Λάκκοι προς Ομαλό, από Γιώργο Βολάνη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook