Αιτήματα Εμπορικού συλλόγου Χανίων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές στα Χανιά

O Εμπορικός σύλλογος Χανίων μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν τα Χανιά ζητά διευκολύνσεις για του επιχειρηματίες αλλά και τους ιδιώτες που υπέστησαν ζημίες. 

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

“Ο Εμπορικός σύλλογος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και παράλληλα οφείλει να αποδώσει ένα μεγάλο μπράβο στα σώματα ασφαλείας και σε όλες τις υπηρεσίες που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες ώστε να σταθεί όρθιος ο Νομός μας. Επίσης ζητάει άμεσα μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση για την ανακούφιση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον τις φυσικές καταστροφές τόσο της 13-14 Φεβρουαρίου όσο και της 24-25 Φεβρουαρίου 2019.

Ζητάμε λοιπόν τις εξής διευκολύνσεις:

1.Άμεση καταγραφή από τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, Δήμους, Επιμελητήριο, κλπ του αριθμού των προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνει τον συντομότερο δυνατό χρόνο.

2.Έκτακτο επίδομα 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά το οποία επλήγησαν και 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις το οποίο θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με λοιπές οφειλές.

3. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών και φορολογικών  εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

5. Οι παραπάνω εισφορές να μπορούν να εξοφληθούν  σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Θεωρούμε επιβεβλημένη και άμεση την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα καθώς αποτελεί και ένα είδος « κοινωνικής δικαιοσύνης» αφού σε παρόμοιες καταστροφές εγκρίθηκαν παρόμοια μέτρα.(σεισμός Ζακύνθου-φωτιά στο Μάτι κλπ). Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ όλου του κρατικού μηχανισμού ώστε να αποκατασταθούν όσο γίνεται γρηγορότερα οι υποδομές του νομού καθότι εξαρτόμαστε σε τεράστιο βαθμό από το τουριστικό προϊόν και η σαιζόν είναι προ των πυλών. Δεν υπάρχουν περιθώρια και χρόνος για χάσιμο και πρέπει «ΧΤΕΣ» να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης με προτεραιότητα την σύνδεση της ενδοχώρας και το δυτικό κομμάτι του νομού μας. Ο εμπορικός σύλλογος Χανίων παραμένει στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα για να βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί τόσο στην καταγραφή όσο και στην γνωμάτευση ζημιών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε επαγγελματίες που έχουν υποστεί ζημιές.

ΖΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ…ΣΤΗΡΙ-ΖΩ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    

Με εκτίμηση

O    Πρόεδρος                                                                Ο Γενικός Γραμματέας

Τοπολιανάκης Γεώργιος                                              Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook