Ένας \”διάλογος κωφών\” έγινε το Σάββατο στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των κρατών – μελών του ΔΝΤ, που κλήθηκαν να κάνουν μια κοινή \”διάγνωση\” για τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προκαλεί αναταραχή ανά τον πλανήτη.

Οι Ευρωπαίοι διακήρυξαν όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ότι \”η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη\”, οι Αμερικανοί όμως τους ζητούν να κάνουν περισσότερα, με τους Βραζιλιάνους να διαπιστώνουν ότι \”αμφότεροι είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτοι, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική φάση\”.

\”Άρα, η ευκαιρία στους κόλπους του ΔΝΤ για συμπτώσεις απόψεων, προς το παρόν, είναι πολύ περιορισμένη\”, εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο στη σημερινή του ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον.

\”Κατ\’ εμέ παρουσιάζεται αβέβαιη η προοπτική, δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τον κίνδυνο από το δημόσιο χρέος και τη χαρακτηριστική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την έντονη άνοδο της βούλησης αποφυγής ανάληψης οικονομικού κινδύνου, την ευμεταβλητότητα στις αγορές\” ανέφερε στην παρέμβασή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι \”λυπηρές\” οι επιπτώσεις, που απορρέουν από την επιβάρυνση της κρίσης στην Ελλάδα.

\”Καθίστανται αναγκαία τα επιπλέον μέτρα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων, να δημιουργηθεί η «αντι-πυρική ζώνη», που θα αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση\” της κρίσης, δήλωσε με έμφαση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Τίμοθι Γκάιτνερ.

\”Η δική μου ελπίδα είναι, επ\’ ευκαιρία των ετήσιων συνελεύσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν δεν επιλύσουμε κατ\’ ανάγκην όλα τα προβλήματα, δεδομένου ότι εδώ δεν αποφασίζουμε για όλα, τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μια κοινή «διάγνωση» γι\’ αυτά τα προβλήματα\” δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ. Άνχελ Γκουρία, τάχθηκε, στην παρέμβασή του, υπέρ \”σημαντικών επιπλέον πόρων και πλέον αξιόπιστων μηχανισμών\”(…) ώστε να αποτραπεί η διάδοση κι η προοπτική τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων κρατών να υπονομεύσουν την πορεία σε όλη τη ζώνη του ΟΟΣΑ\”.

\”Ας αναλογιστεί η ευρωζώνη, πόσο κρίσιμο ρόλο έχει\” προέτρεψε τέλος στη δική του παρέμβαση ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στην ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ, υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook