Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου η τετ-α-τετ συνάντηση Βενιζέλου-Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον. Το κλίμα, όπως μεταφέρεται, ήταν θετικό, παρά το βαρύ κλίμα δυσπιστίας και τα σενάρια χρεοκοπίας εις βάρος της χώρας μας, που διαρρέουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε -ή δεν κυριάρχησε στις συζητήσεις- το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας ή του δραστικού «κουρέματος» του χρέους. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, που αναγνώρισε, όπως έγινε γνωστό, ότι κριτήριο και όρος για κάθε βοήθεια προς τη χώρα μας είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε στον Γερμανό υπουργός πως «ούτε ένας τίτλος του ελληνικού Δημοσίου δεν θα μείνει ποτέ ακάλυπτος», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να μη χρεοκοπήσει και να αποφύγει τη στάση πληρωμών με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τόνισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η «Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της ευρωζώνης».

Ανάλογη ερώτηση έγινε πάντως στην Ουάσιγκτον και προς τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος απάντησε με ένα ξερό «όχι» σε ερωτήσεις για το αν η Ελλάδα θα «κουρέψει» ή θα παγώσει τις πληρωμές του χρέους της.
Το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) η σκληροτράχηλη και φιλόδοξη Κριστίν Λαγκάρντ θα υποδεχθεί στο γραφείο της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Γαλλίδα πολιτικός και ο Έλληνας υπουργός θα κλειστούν στο γραφείο της πρώτης για τουλάχιστον μία ώρα και θα συζητήσουν τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να «ικανοποιήσει» τους δανειστές μας και να συνεχίσουν τη δανειοδότηση μέσω των επόμενων δόσεων. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook