Τα 10 εκ. ευρώ χρηματοδότηση που εξήγγειλε ο κ. Σπίρτζης δεν αρκούν τόνισε η κ. Μπακογιάννη – Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις καλλιέργειες είναι τεράστιες 

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκράτιας, με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενοι από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκη και τον πρώην δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, βρέθηκε σήμερα το πρωί, στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων, προκειμένου να λάβει ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αναφορικά με το μέγεθος των καταστροφών που σημειώθηκαν στον νομό.

«Μετά την ενημέρωση που είχαμε, αντιληφθήκαμε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμασταν. Αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστιες καταστροφές σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, γεφύρια έχουν φύγει και δεν έχουμε ακόμα επαφή με το σύνολο του νομού. Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι διανοίξεις,  ώστε η επαφή να είναι εφικτή, το δεύτερο είναι η λεπτομερής καταγραφή, ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε τα τεχνικά δελτία και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση χρηματοδότηση».

Η κ. Μπακογιάννη, αναφορικά με το ποσό των 10 εκ. ευρώ, που εξήγγειλε από  την επίσκεψη του στα Χανιά ο κ. Σπίρτζης, σχολίασε, πώς το ποσό είναι αστείο, αφού το μέγεθος της καταστροφής αγγίζει με βάση τις εκτιμήσεις των μηχανικών, τα 100 εκ. ευρώ. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στα Χανιά, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα, που γίνεται αυτές τις ημέρες, ωστόσο το κλιμάκιο που είναι στα Χανιά, θα του κάνει λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Καταστροφές στις καλλιέργειες

Για τις καταστροφές στις καλλιέργειες η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η ίδια τηλεφώνησε στον διοικητή του ΕΛΓΑ, προκειμένου να έρθουν άμεσα συνεργεία από την Αθήνα και το Ηράκλειο και να καταγράψουν τις ζημιές. « Ο ΕΛΓΑ με βάση την νομοθεσία, αποζημιώνει τον καρπό, εδώ όμως υπάρχουν ζημιές σε δέντρα. Χάθηκαν ολόκληρα στρέμματα με δέντρα που ήταν σε καρποφορία. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης για όλα αυτά. Μίλησα με τον Περιφερειάρχη και συζητήσαμε για ένα κονδύλι που υπάρχει, στην ΕΕ το οποίο είναι ειδικό για φυσικές καταστροφές, αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια. Η Ελλάδα δεν το χρησιμοποίησε στις καταστροφές στο Μάτι, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν έγινε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει τώρα».

Τα έργα στο ΒΟΑΚ

Για τον ΒΟΑΚ, η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι όταν ξεκίνησε η ζημιά, ήταν της τάξης των 30.000 ευρώ ενώ με την γραφειοκρατία, την έλλειψη ευθύνης κλπ κοντεύει να φτάσει το 1 εκ. ευρώ. «Κινδυνεύει να κλείσει με όλη αυτή η κατάσταση ο δρόμος Χανιά-Ηράκλειο. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κρύβεται πίσω από αυτή την γραφειοκρατία και να μην κάνει τίποτα. Θα πω στον κ. Σπίρτζη, ότι ήθελε να πάρει τον ΒΟΑΚ, από τον ΟΑΚ, τώρα θα πρέπει να κλείσει  το θέμα του ΒΟΑΚ, αν μη τι άλλο να τελειώσει και να καθαρίσει τον ΒΟΑΚ, ώστε ναέχουμε τουλάχιστον ασφάλεια».

Επισκεψη στη Γέφυρα Πλατανιά

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη, συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και του κλιμακίου της ΝΔ, μετέβη στην γέφυρα του Πλατανιά, όπου σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης της γέφυρας Μπέλει.

 

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε- Οι ευθύνες υπάρχουν 

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι το κλιμάκιο της Νέας δημοκρατίας είναι στα Χανιά για να συνδράμει όσο μπορεί, ώστε να γίνει άμεση αποκατάσταση  πρώτα του οδικού δικτύου και μετά των καλλιεργειών. «Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν, σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά κυρίως εδώ στα Χανιά έχουμε βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, δυστυχώς θρηνούμε την απώλεια ενός ανθρώπου, γέφυρες έχουν καταστραφεί, οι δρόμοι είναι κλειστοί,  είμαστε εδώ όχι για να καταλογίσουμε ευθύνες γιατί ευθύνες υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες, αλλά είμαστε εδώ για να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το μέγεθος της ζημιάς, περιμένουμε να γίνει απόλυτη καταγραφή ζημιών και σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο καλλιεργειών και επιχειρήσεων».

Κώστας Συνολάκης: Να γίνουν σημαντικά έργα και όχι προχειρότητες

Ο Κώστας Συνολάκης Καθηγητής, Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών & Παράκτια Μηχανική Eργαστήριο Φυσικών Καταστροφών, από την πλευρά του, τόνισε, ότι θα πρέπει να γίνουν έργα τα οποία δεν θα έχουν προσωρινά αποτελέσματα αλλά θα έχουν μεγάλη διάρκεια καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα ξανά συμβούν και σε πιο έντονο βαθμό. «Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για όλες αυτές τις καταστάσεις, καθώς θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν γίνουν τα κατάλληλα έργα, σε ένα επόμενο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, θα έχουμε περισσότερες κατασροφές», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

Το κλιμάκιο της Νέα Δημοκρατίας αυτή την ώρα επισκέπεται τις περιοχές, του νομού Χανίων που έχουν πληγεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook