Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε το χωριό και είδε από κοντά τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες – Κάτοικοι της μετέφεραν τα όσα βιώνουν αυτές τις μέρες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Ντερές στον Δήμο Πλατανιά από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα μανιασμένα νερά του Ντεριανού ρέματος, του παραποτάμου του Ταυρωνίτη ποταμού. Φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο που η ίδια η ονομασία του χωριού Ντερές, στην τουρκική γλώσσα, σημαίνει ρεύμα νερού – χείμαρρος.

Σπίτια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στον παραπόταμο, κάτοικοι έχουν απομονωθεί σε γειτονιές του χωριού καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο, ενώ δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τηλέφωνο αφού παρασύρθηκαν δίκτυα και στύλοι από τα ορμητικά νερά.

Επιπλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την υδροδότηση καθώς τα αντλιοστάσιο υπέστησαν ζημιές.

Και μπορεί αυτές να είναι οι άμεσες ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν, αλλά και στην συνέχεια οι κάτοικοι του Ντερέ θα έχουν και προβλήματα επιβίωσης καθώς τα νερά του ποταμού παρέσυραν και διέλυσαν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες αβοκάντο και εσπεριδοειδών, ενώ χάθηκαν και ολόκληρα χωράφια.

Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι,  είχαν κάνει αιτήσεις στην Περιφέρεια για να κάνει καθαρισμό και άλλες παρεμβάσεις στο Ντεριανό ρέμα  οι οποίες όμως δεν έγιναν με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει και να καταστρέψει το χωριό.

Τουλάχιστον, όπως είπαν στο Flashnews.gr, είναι ευτύχημα που το καλοκαίρι ο Δήμος Πλατανιά με μηχανήματα καθάρισε χαντάκια και έτσι σώθηκαν τα σπίτια στην συνοικία Μαρκουλιανά.

Σήμερα, το χωριό επισκέφτηκε η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Η Χανιώτισσα βουλευτής – που νωρίτερα είχε μεταβεί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου ενημερώθηκε για τις καταστροφές από τη θεομηνία σε όλο το νομό και στη συνέχεια στη γέφυρα του Πλατανιά, όπου γίνονται οι εργασίες τοποθέτησης γέφυρας “Μπέλει”, είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με τους κατοίκους για τα προβλήματά τους και για το πώς θα δουν τις ζημιές να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν αμεσότερα.

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι, η γέφυρα στο Συρίλι, που ενώνει το χωριό με το Ζουνάκι και τον Ντερέ έχει καταστραφεί και μαζί της η σύνδεση μεταξύ των περιοχών.

Δείτε παρακάτω και άλλες φωτογραφίες από το χωριό Ντερέ

Δείτε στο gallery και άλλες φωτογραφίες από τον Ντερέ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook