“Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που βιώσαμε στα Χανιά και οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε πριν καν ακόμη στεγνώσει το έδαφος από την προηγούμενη κακοκαιρία”, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, Σεραφείμ Ρίζος, σε ανακοίνωση του.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Ρίζου:

“Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και παρά τις προσπάθειες της διεθνούς ακροδεξιάς να την αρνηθεί, καταστρέφει ζωές και περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων και στην περιοχή μας. Τα κινήματα και οι άνθρωποι που διαδηλώνουν διεθνώς, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα έχουν δίκιο.

Οι συνέπειες των φαινομένων δεν είναι φυσικές αλλά κοινωνικές. Οι πολιτικές ευθύνες όσων άσκησαν και ασκούν  διοίκηση σε κυβερνητικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο είναι τεράστιες και κανείς τους δεν δικαιούται να παριστάνει  τον σωτήρα. Επί δεκαετίες άσκησαν πολιτικές που ευνόησαν τις καταπατήσεις ρεμάτων, ποταμών και παραλιών. Επί δεκαετίες αγνόησαν την ανάγκη για συνολική μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση ουσιαστικών έργων υποδομής. Για δεκαετίες ο ΒΟΑΚ έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για όσους μετακινούνται σε αυτόν, λόγω της άρνησης να γίνουν κρατικές επενδύσεις. Οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Οι  πολιτικές των μνημονίων που στήριξαν άφησαν τις υπηρεσίες (τεχνική υπηρεσία, πολιτική προστασία) χωρίς προσωπικό και πόρους.

Παρότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στις ζημιές που υπέστη το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η πόλη των Χανίων και οι πρώην περιαστικοί  δήμοι υπέφεραν εξίσου. Το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ανεπαρκές με τα φρεάτια να υπερχειλίζουν ήδη από τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια γιατί τα έργα απορροής όμβριων υδάτων είτε είναι ανεπαρκή είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Περιοχές της πόλης δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο σχέδιο πόλης είτε δεν έχει γίνει επί δεκαετίες η πράξη εφαρμογής (Πασακάκι κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχεδιαστεί ούτε ένα πεζοδρόμιο.

Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για έργα είναι πέρα για πέρα ψεύτικη. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το Δήμο Χανίων ήταν 10εκ. για το 2016 και 5 εκ για το 2017. Οι πολιτικές επιλογές όμως της δημοτικής αρχής ήταν να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έργα βιτρίνας για ανάπλαση τουριστικών περιοχών με μοναδικό στόχο την προβολή της δημοτικής αρχής και την οικονομική εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζεται άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες. Δεν αρκεί παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά ακύρωση των χρεών στην εφορία και αναστολή του ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Να υπάρξουν κονδύλια από το δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού και της πόλης. Διάνοιξη των ρεμάτων και των χειμάρρων με οποιοδήποτε κόστος. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας με το αναγκαίο προσωπικό. Άμεση αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού δικτύου με μελέτες και σχεδιασμό και βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και όχι του κεφαλαίου.

Συγχαίρουμε τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, της πολιτικής προστασίας,  και των πρώην ΔΕΚΟ που εργάστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί στα δικαιώματά τους, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook