Επικίνδυνα αρκετά σπίτια στις πληγείσες περιοχές – Με νομοθετική ρύθμιση η απευθείας ανάθεση των εργολαβιών για την αποκατάσταση των καταστροφών στα Χανιά

Το φαινόμενο της διάβρωσης του εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη με αποτέλεσμα αρκετά σπίτια να θεωρούνται επικίνδυνα προς κατοίκηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων, επισημάνθηκε από τον δήμαρχο  Πλατανιά ότι υπάρχουν σπίτια που έχουν υποστεί εμφανή καθίζηση και μετατόπιση τοιχίων και είναι πολύ πιθανό να κριθούν ακατάλληλα για κατοίκιση και να αποφασιστεί η εκκένωσή τους, κυρίως στις περιοχές Λάκκοι, Μποριανών στην κοινότητα Καράνου και Φωτακάδο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είπε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το ΙΓΜΕ και με τους μηχανικούς του Υπ.Υποδομών για να υπάρξει άμεση εκτίμηση της κατάστασης του γεωλογικού φαινομένου και αν χρειαστεί θα υπάρξει εκκένωση των επικίνδυνων σπιτιών από τους κατοίκους, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε οικίες στα Χανιά.  Η κάλυψη της χρηματοδότησης αυτού του κόστους για τη μεταφορά των κατοίκων και την ενοικίαση σπιιτών,  θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους. Μάλιστα, έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία και ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση.

Νομοθετική ρύθμιση για τις απευθείας αναθέσεις

Οι εργολαβίες για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως είχε αναφέρει και πριν δυο ημέρες ο Υπουργός Υποδομών, θα γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη καθυστέρηση που προβλέπεται συνήθως σε εργολαβίες που αφορούν σε δημόσια έργα. Ωστόσο, ο δήμαρχος Πλατανιά, επεσήμανε σήμερα ότι υπάρχει ένα εμπόδιο που δεν επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις. Για την ακρίβεια, ο νόμος λέει ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την τοποθέτηση της νέας δημοτικής αρχής η οποία γίνεται τον Σεπτέμβρη του 2019, δηλαδή για ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών, δεν μπορεί κανένα δημοτικό συμβούλιο να παίρνει καμία απόφαση πέρα από τις συνήθεις και τετριμμένες. Ως εκ τούτου και τα ποσά που θα δοθούν θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να εκταμιευθούν. Εάν οι διαδικασίες από τον Απρίλιο μπλοκάρουν μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι δώρον άδωρον. για τους δήμους.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορέσουν οι πληγέντες δήμοι να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες

Σε εξέλιξη η καταγραφή για το τελικό ύψος των ζημιών – Μόνιμο τεχνικό κλιμάκιο στην Κρήτη

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών καθώς αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστά επαρχιακά δίκτυα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά ο δρόμος για Λάκκους έχει πάθει τεράστια καθίζηση και έγινε προσπάθεια να ανοίξει ίσα ίσα για να περνά ένα μικρό αυτοκίνητο. Ο δρόμος από το Σκινέ και Χλιαρό  προς Σέμπρωνα δεν μπορεί να ανοίξει τις επόμενες ώρες. Τα χωριά είναι χωρίς ρεύμα από Σκινέ, Φουρνέ και όλη τη νότια πλευρά μέχρι Πρασέ, Σέμπρωνα, Χλιαρό, Λάκκους, Μεσκλά, ενώ περιοχές δεν έχουν ακόμα και νερό.

Όπως είπε χθες και σήμερα κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και του δήμου Πλατανιά, κάνουν από κοινού αυτοψίες και καταγράφουν προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος των ζημιών της δημοτικής οδοποιϊας. 

Αυτή την ώρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής αλλά και τροφής και δεν μπορούν να μετακινηθούν να πάνε στα Χανιά ή σε κάποιο ημιαστικό κέντρο γιατί το επαρχιακό δίκτυο είναι κλειστό.

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης είπε ότι σε συνεννόηση με τον Υπ. Υποδομών, θα σταλεί επιπλέον τεχνικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από 11 μηχανικούς ενώ θα συσταθεί τμήμα ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων που θα είναι μόνιμα εγκατεστειμμένο στην Κρήτη και θα συνδράμει τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων να ολοκληρώσουν τα τεχνικά δελτία που αφορούν τις καταστροφές στο αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο. 

Τα τεχνικά δελτία των δήμων και της Περιφέρειας θα κατατεθούν στο Υπ.Εσωτερικών και Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το πρώτο θα χρηματοδοτήσει, με όσα χρήματα απαιτηθούν, τα έργα αποκατάστασης του αγροτικού και δημοτικού δικτύου, από τα κονδύλια που προβλέπονται για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ήδη, έχουν εκταμιευθεί για τους δήμους Πλατανιά, Καντάνου –  Σελίνου και Κισσάμου περίπου 1,5 εκ.ευρώ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Το Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει τα έργα διάνοιξης.

Επιπλέον εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 10 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια Κρήτης για την διάνοιξη δρόμων και το ποσό βρίσκεται πλέον στη διάθεση της περιφέρειας για να διατεθεί στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές. Επίσης, οι μελέτες στα σημεία των 4 κατολισθήσεων του ΒΟΑΚ έχουν ολοκληρωθεί και την επόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Υποδομών, θα προχωρήσει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της ανάθεσης του έργου αποκατάστασης των βλαβών.

Τέλος, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων όλων των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook