Νωρίς ξεκινάει η ταλαιπωρία για εκατομμύρια ανθρώπους

Χάπια, ρινικά σπρέι, σταγόνες για τα μάτια, χαρτομάντιλα. Για όσους υποφέρουν από χρόνιες ανοιξιάτικες αλλεργίες εξαιτίας της γύρης, ο φετινός Φεβρουάριος στη Γερμανία που έφερε την άνοιξη νωρίτερα δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Κανονικά η μετεωρολογική άνοιξη ξεκινά την 1η Μαρτίου. Φέτος όμως οι θερμοκρασίες ήδη από τον Φεβρουάριο ήταν ασυνήθιστα υψηλές και σε πολλές περιοχές της Γερμανίας έσπασαν ρεκόρ. Για παράδειγμα στη Βόννη η χθεσινή μέρα ήταν η θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί στην πόλη τον μήνα Φεβρουάριο από το 1895, με 22,1 βαθμούς Κελσίου.

Σε πολλές περιοχές ανά τη Γερμανία η συγκέντρωση γύρης που καταγράφηκε μέσα στον Φεβρουάριο ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τόμας Ντύμελ από το Eλεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU Berlin) η συγκέντρωση γύρης στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τον μήνα Φεβρουάριο από το 1985. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει και το Γερμανικό Ίδρυμα Πληροφοριών για τη Γύρη, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γύρη αντιμετωπίζουν περιοχές στη βόρεια και δυτική Γερμανία.

Σε έξαρση οι πρόωρες αλλεργίες 

«Για όσους πάσχουν από αλλεργίες δεν ήταν ο ιδανικός χειμώνας», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τόρστεν Τσουμπερμπίερ, διευθυντής της Αλλεργιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλοί αλλεργικοί σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας εμφάνισαν δυσάρεστα συμπτώματα αλλεργίας ήδη από τα Χριστούγεννα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutche Welle, παρατηρείται μια σταθερά ανοδική πορεία στη συγκέντρωση μορίων γύρης στην ατμόσφαιρα. «Έχουμε την αίσθηση πλέον ότι έχει έρθει και εδώ η κλιματική αλλαγή. Τα λουλούδια βέβαια αγαπούν αυτές τις καιρικές συνθήκες», συμπληρώνει ο γερμανός ειδικός, εξηγώντας ότι τα φυτά προσαρμόζονται αυτόματα στις καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευνοούν την αναπαραγωγή τους. Μάλιστα εκτιμά ότι η ανθοφορία ορισμένων φυτών φέτος θα έρθει μια ή δύο εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή ήδη από τις αρχές Μαρτίου.

Έτσι όσοι έχουν ευαισθησία στη γύρη δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται αν ήδη νιώθουν τα πρώτα αλλεργικά συμπτώματα. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει έντονη γύρη στην ατμόσφαιρα, αλλεργιογόνοι παράγοντες εντοπίζονται ήδη κοντά σε φυτά, εξηγεί ο Τόρστεν Τσουμπερμπίερ. Αυτοί οι μικροσκοπικοί αλλεργιογόνοι παράγοντες αρκούν για να προκαλέσουν ενοχλήσεις σε όσους έχουν ευαισθησία. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικό Ιδρύματος Πληροφοριών για τη Γύρη περίπου δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ πάνω από ένα εκατομμύριο των ασθενών είναι παιδιά και έφηβοι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η γύρη είναι κατά κανόνα ακίνδυνη, εκτός αν πρόκειται για κατηγορίες ατόμων με ευαίσθητο σε αλλεργίες ανοσοποιητικό σύστημα. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις οι γιατροί συνηθίζουν να δίνουν αντισταμινικά φάρμακα ή κορτιζόνη για την αντιμετώπιση των έντονων αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook