Ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της πανάρχαιης γέφυρας στις Βρύσες Αποκορώνου

Αισιόδοξος για την διάσωση του μνημείου της «Ελληνικής καμάρας», του γεφυριού που χρονολογείται από τους Ελληνιστικούς χρόνους και βρίσκεται στις Βρύσες Αποκορώνου, εμφανίστηκε ο αρχαιολόγος και πρώην προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων Μιχάλης Ανδριανάκης.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και με έγγραφό του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων εξέφρασε την ανησυχία όλων για ενδεχόμενη κατάρρευση του μνημείου μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και λόγω των φθορών και της έλλειψης συντήρησης.

Ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης πήγε στην «Ελληνική καμάρα» και δημοσίευσε τις διαπιστώσεις του στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Γράφαμε προχθές για την “Ελληνική Καμάρα, ένα πολύ σημαντικό διαχρονικά μνημείο, που σώζεται μεταξύ Βρυσών και Μάζας και παρουσίασε κάποιο πρόβλημα κατάρρευσης ενός μέρους του μεταγενέστερου στηθαίου. Λέγαμε πως η ίδια η γέφυρα δεν κινδυνεύει και ότι το πρόβλημα περιορίζεται στα μεταγενέστερα στοιχεία της που από ό,τι φαίνεται έχουν κατασκευαστεί αρκετά πρόχειρα.

Πηγαίνοντας χθες στο Ηράκλειο, σταμάτησα και την είδα. Στο σημείο της κατάρρευσης φαίνεται και ο λόγος, που είναι ότι αντί για κονίαμα ανάμεσα στις πέτρες που έπεσαν, ήταν σκέτο χώμα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της γέφυρας του Κερίτη, όπου το “γέμισμα” ανάμεσα στους εξωτερικούς της τοίχους, ήταν πέτρα και χώμα, χωρίς συνδετικό κονίαμα.

Να μη χαριστούμε όμως και σε αυτούς τους ασυνείδητους, που εδώ και χρόνια παίρνουν από τα στηθαία της γέφυρας τις πέτρινες κουπαστές, λες και θα σωθούν, με αποτέλεσμα να εισχωρεί σε διάφορα σημεία το νερό εύκολα στους αρμούς και να ξεπλύνει το χώμα. Έλεος!!!

Το θετικό είναι ότι, όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Χανίων κ.Ελένη Παπαδοπούλου, είναι ήδη έτοιμη η πλήρης μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και στο επόμενο διάστημα φεύγει για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Έτσι μετά από αυτό το “μπαλάκι” θα πάει στο Δήμο, την Περιφέρεια Κρήτης και τους πολιτικούς μας ώστε να βρεθεί η απαραίτητη πίστωση και να προχωρήσει η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Για να δικαιωθεί και η θυσία της δύστυχης γυναίκας του πρωτομάστορα, που είναι θαμμένη στα θεμέλια της, που πεθαίνοντας έλεγε:

“Τρεις αδερφάδες είμαστε κι οι τρεις κακογραμμένες.
Τη μιά ‘φαε ο πόλεμος, την άλλη πήρε η μπάλα
και εμέ την κακορίζικη ο πόδας τση καμάρας.
Σφάκα πάρε τα ρόδα μου, πέρδικα τα πλουμιά μου
και συ το ξενικόσταρο, πάρε τα τα μαλλιά μου,
να μην τα πάρει θηλυκό, νάχει τα βάσανά μου”……..»

(Φωτο Μιχάλης Ανδριανάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook