Για τις φορολογικές διευκολύνσεις και την αναστολή εισφορών που αποφάσισε η Κυβέρνηση

Για τις πρώτες δράσεις ανακούφισης των κατοίκων και επιχειρήσεων των Χανίων που επλήγησαν από την θεομηνία ενημερώνει τα μέλη του το Επιμελητήριο Χανίων. Tις αποφάσεις για τα δέσμη μέτρων που αφορούν φορολογικές διευκολύνσεις και αναστολή εισφορών για τους πλημμυροπαθείς υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι αποφάσεις για την στήριξη των πληγέντων μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές των τελευταίων ημερών, αφορούν:

Α) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται ότι:

– Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 13.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 28.2.2019 έως 13.8.2019, παρατείνεται έως και 13.8.2019.

Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

– Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 13.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, αναστέλλεται μέχρι και την 13.8.2019.
Β) Για όλες τις παραπάνω περιοχές και για τα ίδια πρόσωπα, προωθείται άμεσα απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του αναλογούντος φόρου.

Απόφαση Πετρόπουλου

Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) το Φεβρουάριο 2019,  στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Με βάση την απόφαση και σε εφαρμογή του ν. 4578/18, σε όλες τις επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook