Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Ηράκλειο … Η Πόλη που Μαθαίνει, Συνέργειες για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης» που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 2-3 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. 

Για το θέμα μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη και ο  Κωνσταντίνος Παγκράτης, Σύμβουλος και Εκπρόσωπος του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO στο Αμβούργο. Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Λότζια. 

Η δήλωση του Αντιδήμαρχου Παιδείας 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης στην τοποθέτησή του αναφορικά με το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Ηράκλειο…η πόλη που Μαθαίνει- Συνέργειες για την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης», επεσήμανε ότι : «Η πόλη συνομιλεί, δικτυώνεται, συνδιαλέγεται και συνεκπαιδεύεται με άλλες “πόλεις που μαθαίνουν”, αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανταλλάσσει ουσιαστικές και  καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, στηρίζει και προωθεί σημαντικές συνεργασίες.

Ως πολίτες, βρισκόμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αναζήτησης των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών μάθησης της τοπικής κοινωνίας. Για την επιτυχή ανοικοδόμηση μιας “πόλης που μαθαίνει”, ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Χρειάζεται η από κοινού προσπάθεια, αν θέλουμε να καταστήσουμε το Ηράκλειο πόλη  “ευρωπαϊκή”, μια πόλη που καθένας θα φέρει την ευθύνη που του αναλογεί, μια πόλη στην οποία θα επικρατεί ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία.

Με την ευκαιρία αυτή σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Δια Βίου Μάθηση. Σκοποί του Συνεδρίου είναι α) η διαμόρφωση μαθησιακής κουλτούρας συνεργασίας β) η διασύνδεση των φορέων μάθησης γ)η κοινή διαμόρφωση ενιαίου περιεχομένου στόχων και στρατηγικής τα οποία θα είναι ορατά από τους πολίτες δ) η ανάδειξη πρωτοβουλιών πολιτών, μέσα από τις δράσεις μάθησης, τη συσπείρωση και την υποστήριξή τους από τους φορείς μάθησης ε) η δημιουργία ενός διαρκούς φόρουμ πολιτών μέσα από τις μαθησιακές ομάδες,  οι οποίες θα οδηγούν στη νέα γνώση, θα παρέχουν ικανότητες και θα διαμορφώνουν τις στάσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής της  πόλης».

Η δήλωση της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα στην τοποθέτηση της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι : «Μέσω της ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO, οι πόλεις – μέλη, που διασυνδέονται με το διεθνή οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να επωφεληθούν από τη δικτύωση με άλλες πόλεις, πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, οι Δήμοι μπορούν μέσω του Δικτύου να ενισχύσουν τις τοπικές τους βιομηχανίες, αναζωογονώντας την αγορά εργασίας, τονώνοντας τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Ο Δήμος Ηρακλείου υπέβαλε υποψηφιότητα πέρυσι για το Βραβείο Πόλεων Μάθησης, που θέσπισε η UNESCO.  Κατόπιν  αξιολόγησης της αίτησης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO  και αποστολής της στο Διεθνή Οργανισμό, το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης της UNESCO αποφάσισε τη βράβευση της πόλης του Ηρακλείου για το έτος 2019. Πρόκειται για την 2η Ελληνική πόλη που διακρίνεται με το  βραβείο αυτό, καθώς το 2017 η UNESCO είχε τιμήσει την πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή οι 10 πόλεις που διακρίθηκαν το 2019, θέτουν ως προτεραιότητά τους: την προώθηση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, παρουσιάζοντας καινοτόμες πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση, η υγεία, ο πολιτισμός και η αειφορία». 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη που επεσήμανε ότι : «το Ηράκλειο, μία πόλη με βαρυσήμαντη ιστορία στα βάθη των αιώνων, έχει την σημαντική υποστήριξη της UNESCO,  προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του…»

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό

Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός υποδέχτηκε την κ. Τζιτζικώστα στο γραφείο του.

Σχετικώς με το Συνέδριο, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Στον Δήμο Ηρακλείου, η “Δια Βίου Μάθηση” αποτελεί ένα χώρο δυναμικό, ενταγμένο στο συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα, έναν τομέα ο οποίος συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αλλά και την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Το διήμερο Συνέδριο: “Ηράκλειο… Η πόλη που μαθαίνει”, το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη μας, θα συμβάλλει ουσιαστικά: στην προώθηση ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης για όλους, στην διασύνδεση των φορέων μάθησης του τόπου μας και στην δημιουργική  συνεργασία τους ώστε να διαμορφωθούν ενιαίοι στόχοι και στρατηγικές. Καλωσορίζω στο Ηράκλειο την κ. Τζιτζικώστα, στο πρόσωπό της θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Εθνική Επιτροπή  για την UNESCO, η οποία προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις δράσεις μας. Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριο θα στεφθεί με επιτυχία».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook