Βοηθητικό για την αποκατάσταση το ένα τμήμα της γέφυρας του Κερίτη που δεν έπεσε και τα κομμάτια που παραμένουν στον ποταμό – Ολική αντιμετώπιση και όχι τμηματική του επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου

Την αποκατάσταση του συνόλου του μνημείου του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου, τμήμα του οποίου χθες κατέρρευσε, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ιστορική γέφυρα του Κερίτη ποταμού στον Αλικιανό και την υλοποίηση της μελέτης για την ελληνική καμάρα στον Αποκόρωνα, αποφάσισαν σήμερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΚΑΣ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, κατέβηκε σήμερα στα Χανιά για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν από την τελευταία κακοκαιρία, μνημεία πολιτισμού των Χανίων και να αποφασίσει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη γρήγορη και καλύτερη αποκατάστασή τους.

Η κα Βλαζάκη ανέφερε ότι οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικές και το μέγεθος της καταστροφής μεγάλο. Οι κινήσεις που θα γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση των τριών μέχρι στιγμής μνημείων που επλήγησαν από την κακοκαιρία είναι σύμφωνα με την κα Βλαζάκη οι εξής:

Γέφυρα Κερίτη

Στη γέφυρα του Κερίτη ποταμού στον Αλικιανό, έχει μείνει ένα τμήμα του μνημείου, το οποίο είναι βοηθητικό για την κατασκευή ξανά του μνημείου. Μέσα στον ποτάμο επίσης, έχουν πέσει και παραμένουν τμήματα της γέφυρας τα οποία σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον Δήμο Πλατανιά, θα συγκεντρωθούν για να αποτελέσουν και πάλι μέρος της αποκατεστημένης γέφυρας. Με τον ίδιο τρόπο που αναστηλώθηκε το γεφύρι της Πλάκας θα γίνουν οι εργασίες και στη γέφυρα του Κερίτη, αφού πρώτα συναφθεί προγραμματική σύμβαση.

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου

Στη δεκαετία του ’90 είχαν καταρρεύσει δυο τμήματά του τα οποία επισκευάστηκαν. Αυτές οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι που κατέρρευσαν τόσο το 2017 όσο και τώρα.  Όπως είπε η κα Βλαζάκη, δεν έχει νόημα να επισκευάζει κάποιος ένα τμήμα και μετά να πέφτει το άλλο. Σε μια μελέτη που υπάρχει ήδη, έχει περάσει από το ΚΑΣ και έχει δεχτεί τροποποιήσεις για να γίνει πιο ταιριαστή με το μνημείο, θα συμπεριληφθεί όλος ο επιπρομαχώνας, ώστε το αποτέλεσμα να εξασφαλίζει τη στερεότητα όλου του μνημείου. Η τελική μελέτη και με τις τροποποιήσεις θα είναι έτοιμη περίπου σε διάστημα 1,5 μήνα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν μεταλλικές αντιστηρίξεις σε πολλά τμήματα ώστε στη συνέχεια όταν θα αρχίσει να υλοποιείται η μελέτη να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης άλλων σημείων.

Ελληνική καμάρα Αποκόρωνα

Πρόκειται για ένα μνημείο που στη βάση του έχει ίχνη πρώιμης κατασκευή των ελληνιστικών χρόνων και το υπόλοιπο είναι νεότερο των ρωμαϊκών και μεσαιωνικών χρόνων. Για την αποκατάστασή της έχει ήδη συνταχθεί μελέτη που την έχει χρηματοδοτήσει το ΥΠΠΟ και θα υπάρξει χρηματοδότηση σε συνεννόηση με το Υπ. Οικονομίας για τις απαιτούμενες εργασίες. Η γέφυρα έχει πληγεί σε ένα σημείο και λόγω ενός δέντρου που βρισκόταν εκεί αλλά και λόγω των ορμητικών νερών που επιδείνωσαν την κατάσταση. Ο προϋπολογισμός θα αγγίζει περίπου τις 300.000 ευρώ. 

Τέλος ως προς την οδό Πειραιώς θα γίνουν κάποιες εργασίες από τον δήμο, στο πρότυπο του υπόλοιπου τμήματος που έχει στηριχθεί, αφού πρώτα γίνουν προσωρινές αντιστηρίξεις. 

Το κλιμάκιο που συμμετείχε στη σύσκεψη αποτελείτο από τη Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, τη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Αμαλία Ανδρουλιδάκη (που έχει δουλέψει στην αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας), τον Καθηγητή του ΕΜΠ, Δομοστατικό και μέλος του ΚΑΣ κ. Κουμούση, τον τμηματάρχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ. Πυλούρη οι οποίοι συζήτησαν με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κα Παπαδοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook