"Με αίμα ποτίζουν οι εργάτες τη «δίκαιη ανάπτυξη»", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους τα μέλη της Ένωσης Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Χανίων, με αφορμή, τον σοβαρό τραυματισμό εργάτη, που σημειώθηκε χθες το πρωί στον Άγιο Ιωάννη. 

"Το 2009 με 300.000 οικοδόμους στα μητρώα του ΙΚΑ, καταγράφτηκαν 6515 ατυχήματα με 45 θανατηφόρα, ενώ σύμφωνα με την μέχρι τώρα στατιστική (2017) με 400.000 οικοδόμους καταγεγραμμένους έχουμε 6456 με 68 θανατηφόρα. Αριθμοί που φανερώνουν ξεκάθαρα την εντατικοποίηση στον κλάδο μας", τονίζουν μεταξύ άλλων τα μέλη της ένωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το Συνδικάτο Κατασκευών Ν. Χανίων καταγγέλλει την κυβέρνηση, που ουσιαστικά έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σφαγείο, κάνοντας πλάτες στους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους θυσιάζουν ζωές εργατών. 

Δεν είναι τυχαίες οι «δολοφονίες» συναδέλφων, όταν με τις πλάτες της κυβέρνησης δουλεύουν οι οικοδόμοι 12ωρα και 14ωρα χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας. Παρά τη μεγάλη ανεργία που έχει ο κλάδος τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα.  Ακόμα δεν ξεκίνησε η σεζόν και ήδη φτάνουμε στο 3ο εργατικό ατύχημα στο νομό μας, από αυτά που γνωρίζουμε βέβαια.  

Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/3/2019 σε οικοδομή στον Αγ. Ιωάννη με αποτέλεσμα ένας εργάτης να πέσει από τον 3ο όροφο, μέσα σε φωταγωγό οικοδομής και να σακατευτεί. Ο συνάδελφος μας μετακομίστηκε άμεσα σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ, με βαρύ τραύμα στην σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των εξαντλητικών ωραρίων, της εργασίας χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας. Να τονίσουμε ότι το 2009 με 300.000 οικοδόμους στα μητρώα του ΙΚΑ, καταγράφτηκαν 6515 ατυχήματα με 45 θανατηφόρα, ενώ σύμφωνα με την μέχρι τώρα στατιστική (2017) με 40000 οικοδόμους καταγεγραμμένους έχουμε 6456 με 68 θανατηφόρα. Αριθμοί που φανερώνουν ξεκάθαρα την εντατικοποίηση στον κλάδο μας.

Κυριολεκτικά με αίμα βάφεται η ανάπτυξη τους!!!

Όλα αυτά τα ατυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς ώρας», αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στα εργοτάξια. Βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χώρους που δεν προστατεύονται είτε για να μειώνουν το κόστος είτε για να μην καθυστερεί η δουλειά.  Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα! Απαιτούμε εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση και από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βασική προϋπόθεση είναι να στελεχωθούν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στο ΣεΕ αυτή την στιγμή έχουμε 251 ελεγκτές για να επιθεωρήσουν 220.000 επιχειρήσεις.......!!!

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, φοβούμενοι την ουρά της ανεργίας. Να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, εντάσσοντάς τα στην πάλη μας απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που τους εργάτες τους υπολογίζει μόνο όταν βγάζουν κέρδη για τον εργοδότη και προτάσσοντας τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας. 

Παίρνουμε όλοι μέρος στις μαζικές διαδικασίες του Συνδικάτου, ώστε να δούμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε την πάλη μας και για αυτά τα ζητήματα.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα μας βρουν μπροστά τους". 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook