Μια μικρή ευρωπαϊκή πόλη και συγκεκριμένα η ισπανική πόλη Berchules γιορτάζει τον ερχομό του νέου έτους όχι στις 31 Δεκεμβρίου, όπως συνηθίζεται, αλλά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Μπορεί για πολλούς να φαντάζει παράδοξο στο μυαλό μας ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς γίνεται τον Αύγουστο, αλλά για αυτή την μικρή πόλη στην Ανδαλουσία, αποτελεί μια παράδοση με ιστορία 25 χρόνων.

Η ιστορία ξεκινά πίσω στο 1993, όταν λίγο πριν την καθιερωμένη πρωτοχρονιά – αυτή του Δεκεμβρίου – τα ρολόγια… δεν χτύπησαν ποτέ τα μεσάνυχτα.

 «Γύρω στις 8 το βράδυ τα φώτα της πόλης είχαν σβήσει», δηλώνει ο Ismael Padilla Gervilla, σημερινός δήμαρχος της πόλης, εξαιτίας μιας διακοπής ρεύματος λόγω του καιρού που σήμαινε ότι οι κάτοικοι θα γιόρταζαν την πρωτοχρονιά στο σκοτάδι. «Τρώγαμε με κεριά και ακούγαμε ένα μικρό ραδιόφωνο με μπαταρίες που είχαν οι γονείς από τότε που ζούσαν στη Γερμανία. Δεν το χρησιμοποιούσαμε ποτέ γιατί βλέπαμε τηλεόραση, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν χρήσιμο».

Τελικά το ρεύμα ήρθε την επόμενη μέρα και πολλοί από τους κατοίκους ήταν σχεδόν εξαγριωμένοι που αναγκάστηκαν να περάσουν το πρώτο βράδυ του χρόνου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε μια συνέλευση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της πόλης λίγες μέρες αργότερα, κάποιος είχε την ιδέα να εορταστεί η πρωτοχρονιά τους με τον παραδοσιακό τρόπο που όλοι επιθυμούσαν, με ημερομηνία τις 6 Αυγούστου!

Η επιλογή του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς μια άλλη στιγμή μέσα στο χρόνο θεωρήθηκε μια καλή αφορμή για να βοηθηθούν τα εστιατόρια, τα μπαρ, και τα κλαμπ από τον κόσμο που δεν βγήκε την Πρωτοχρονιά, αλλά και γιατί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον καλοκαιρινό τουρισμό. Η ιδέα αυτή τελικά πέτυχε, οπότε οι κάτοικοι αποφάσισαν να καθιερώσουν αυτή την ημερομηνία για τον εορτασμό της έλευσης του νέου έτους

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook