Το άφθονο χιόνι που έχει συγκεντρωθεί σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας προκαλεί το όχι συχνό φαινόμενο στα Κρητικά βουνά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε όλους όσοι θελήσουν να κάνουν ορειβασία ή μια περιπατητική διαδρομή στα Λευκά Όρη, ή σε όσους έχουν εγκαταστάσεις κοντά σε χιονισμένες πλαγιές.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά χιονοστιβάδες που σαρώνουν τις Μαδάρες των Λευκών Ορέων καθώς έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος χιονιού, τα στρώματα του οποίου αποδυναμώνονται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

 Μια τέτοια χιονοστιβάδα στην τοποθεσία «Καρβουνόλακκοι» ανάμεσα στην Πεμονιανή και Φρεδιανή Μαδάρα αποθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο κ. Μανώλης Νικολούδης.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από την χιονοστιβάδα γκρεμίστηκε κτίσμα και «παρασύρθηκαν» πολλά δέντρα.

Επίσης μια ακόμη χιονοστιβάδα στο βόρειο τμήμα των Λευκών Ορέων «κατέγραψε» με τηλεφακό  από τα Χανιά ο κ. Φίλιππος Τσαγάκης.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης το φαινόμενο του σχηματισμού χιονοστιβάδων στα Λευκά Όρη δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μπορεί να συμβεί και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς υπάρχουν αρκετές πλαγιές με κλίση τέτοια που μπορεί να προκληθεί χιονοστιβάδα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων είχε διοργανώσει εκδήλωση για τον σχηματισμό χιονοστιβάδων στην Κρήτη και όπως είπε ο κ.Μπαδογιάννης στις επόμενες ημέρες ο  ΕΟΣ σχεδιάζει την διοργάνωση και πάλι ειδικής εκδήλωσης για την ενημέρωση όλων των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook