Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα «τρέχει» το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλακιά Ρεθύμνου, με θέμα «Το ομοίωμα ως τέχνης-έργο: Η εκπαίδευση ως δημιουργικό βίωμα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το Εικαστικό Εργαστήρι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλακιά και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου απηύθυνε πρόσκληση σε 13 καλλιτέχνες του 3ου Εργαστηρίου ΤΕΕΤ της ΣΚΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη συμμετοχή και συνεργασία στο εικαστικό Residency.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ερευνήσει την αλληλεπίδραση της εκπαίδευσης με τη διαδικασία της δημιουργίας, μέσω ενός βιωματικού εργαστηρίου στο χώρο του σχολείου για τη δημιουργία έργων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων αλλά και παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτά στους μαθητές, γονείς και κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε άλλα σχολεία του Νομού, που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες επισκέψεις συμμετοχής».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η εκπαίδευση, ως μια πλατφόρμα αστείρευτης ενέργειας και μελέτης ιδεών, καθίσταται τόσο σημαντική πηγή διάχυσης και αλληλεπίδρασης για έναν τόπο, καθώς η ίδια η κοινωνία συσπειρώνεται συνεχώς γύρω από τον θεσμό του σχολείου και αναδεικνύει νέες δυναμικές.

Η ευρύτερη περιοχή του Πλακιά, το φοινικόδασος, η Μονή Πρέβελη, οι μυστηριώδεις ράγες από τα λιγνιτωρυχεία, τα φαράγγια και τα ποτάμια, αποτελούν μερικούς «από τους συνθετικούς και συνδετικούς κρίκους ενός μέρους γεμάτου δυνητικά ερευνητικά πεδία. Η αισθητική μας προσωπικότητα αναζητά τη δική της συνάφεια με τις δημιουργίες του παρελθόντος. Με την καλλιέργεια αυξάνεται η δεκτικότητα στην τέχνη και κατορθώνουμε να απολαύσουμε πολλές παραγνωρισμένες εκφάνσεις ομορφιάς», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και την Επιτροπή Διοργάνωσης του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δουλειάς των καλλιτεχνών και του αποτελέσματος του Residency στη γκαλερί Μορφές (Γοβατζιδάκη 18), παράλληλα με εικαστική παρέμβαση σε όλο τον δρόμο, με συμμετοχή μαθητών από σχολεία του Ρεθύμνου.

Οι διοργανωτές από το Δημοτικό Σχολείο Πλακιά και το Δήμο Αγίου Βασιλείου καλούν τα σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου να συμμετάσχουν και αυτά στα απογευματινά εργαστήρια, ενώ τα σχολεία του Δήμου Αγίου Βασίλειου που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα πρωινά εργαστήρια μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2832031291).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook