Πραγματοποιήθηκε σήμερα  η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τον «Απολογισμό πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής Περιφέρειας Κρήτης, έτους 2018».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στο ανεπαρκές έργο της σημερινής περιφερειακής αρχής ενώ παράλληλα άσκησε κριτική και εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα ζήσαμε στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος στον απολογισμό της νυν περιφερειακής αρχής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για έναν απολογισμό με ωραιοποιήσεις και υπερβατικές ερμηνείες στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα success story εν όψει εκλογών». Και τόνισε ότι στα 8 χρόνια της θητείας Αρναουτάκη δεν επιλύθηκε κανένα χρόνιο πρόβλημα της Κρήτης. 

Σε σχέση με τις πρόσφατες καταστροφές, επικαλέστηκε τις απόψεις διαπρεπών επιστημόνων όπως οι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας και Κώστας Συνολάκης οι οποίοι ανέφεραν ότι η Κρήτη ήταν ξεκάθαρα απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τη καταστροφή που σημειώθηκε ενώ υπήρχε σαφής προειδοποίηση, καθώς και ότι δεν έφταιγαν μόνο τα ακραία φαινόμενα για την δραματική έκβαση αλλά και η ανυπαρξία της συντήρησης των υποδομών.
 
Ο κ. Μαρκογιαννάκης άσκησε δριμεία κριτική αναφέροντας ότι «οι υποδομές μας είναι άθλιες, το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου κατασκευάστηκε πριν από τη δικτατορία, ενώ η λεγόμενη κατ' ευφημισμόν εθνική οδός, που συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά, ολοκληρώθηκε επί χούντας. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αφού σχεδιάστηκε για άλλες ανάγκες και άλλες φορτώσεις, και δεν σχεδιάστηκε με ορίζοντα εκατονταετίας».
 
Ο κ. Μαρκογιαννάκης «πετώντας το γάντι» στον νυν Περιφερειάρχη, ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφέρειας για την γέφυρα στον Πλατανιά δεδομένου ότι σε πολύ σύντομο διάστημα ξεκινάει η επίσημη τουριστική περίοδος για το 2019. Επισήμανε δε ότι «είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο, στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν να προκρίνονται πρόχειρες λύσεις, χωρίς επαρκή σχεδιασμό, απλά γιατί αποτελούν λύση ανάγκης τη δεδομένη χρονική περίοδο. Και όπως όλοι ξέρουμε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και ουδέν απατηλότερον του φαινομένου. Με τεχνικά έργα δύο μηνών, το γεφύρι στον Πλατανιά, θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκ νέου και μάλιστα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ασφαλές». Επιπλέον χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα της συντήρησης όλων των γεφυρών της Κρήτης, διερωτώμενος πότε ήταν η τελευταία φορά που έγιναν μελέτες συντήρησης.

Τέλος ο επικεφαλής του Συνδυασμού «η Κρήτη Μπροστά» έκανε λόγο για μια αδιάφορη Περιφέρεια η οποία δεν έχει επιτελέσει κάποιο έργο το οποίο να φαίνεται στην καθημερινότητα των δημοτών. «Πολλές φορές έχουμε αναγνωρίσει ότι πράγματι υπάρχει αποτελεσματικότητα στην εξεύρεση πόρων. Δεν υπάρχουν όμως κριτήρια και έχετε ένα πρόβλημα στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων στην Περιφέρεια. Από τον απολογισμό που έχω στη διάθεση μου, δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ποιες υποδομές δημιουργήθηκαν, που και με ποια κριτήρια και προτεραιότητες έγιναν μελέτες».
 
Και συνέχισε: «Όλοι κρινόμαστε, όχι όμως εκ των προθέσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος. Πρόσφατα διάβασα ότι έχουν δοθεί 21 εκατομμύρια ευρώ στον αθλητισμό. Μακάρι γιατί είναι ένας χώρος με τον οποίο ταυτίζομαι καθότι υπήρξα αθλητής. Αλλά ποια ήταν τα κριτήρια; Πολλοί κακόβουλοι θα ισχυρίζονταν ότι δόθηκαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Και σε κάθε περίπτωση, πόσα χρήματα έχουν δοθεί για αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία χρόνια; Εάν είχαν διατεθεί κάποια χρήματα από τον αθλητισμό, για την αντιπλημμυρική θωράκιση θα είχαμε αποφύγει μέρος των καταστροφών;”


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook