Ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης στις 2 και 3 Μαρτίου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Δήμο Σφακίων προκειμένου να δει από κοντά τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία.

 Με τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβό, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους επισκέφτηκαν, μεταξύ των άλλων, ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Δήμου, το αλσύλλιο της Χώρας Σφακίων, όπου υπήρξαν έντονες καταπτώσεις βράχων και πρανών στην χερσαία λιμενική ζώνη. Από το σημείο διέρχονται  καθημερινά τους χειμερινούς μήνες οι αλιείς και κάτοικοι της περιοχής και κατά τους θερινούς ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών που έχουν διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς, τους οικισμούς Λουτρού, Λύκου, Φοίνικα κ.α. Έχει αποκατασταθεί μερικώς η πρόσβαση στο σημείο αλλά χρίζει άμεσης στήριξης και αποκατάστασης λόγω κυρίως της επικινδυνότητας για τους διερχόμενους. 

Συνέχισαν στον δημοτικό δρόμο Καψοδάσους – Καλλικράτη όπου υπήρξε και εκεί πτώση βράχων και πρανών. Η πρόσβαση έχει και εκεί αποκατασταθεί μετά από παρέμβαση με ΜΕ της Αντιπεριφέρειας Χανίων, αλλά λύση στις καταπτώσεις θα γίνει με ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Συζήτησαν για τις διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία και τον προγραμματισμό των όλων των ενεργειών για την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Ο κ. Πολάκης επισκέφτηκε και το φρούριο του Φραγκοκάστελλου., όπου πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης του. Το ενετικό κάστρο του 14ου αιώνα με την 

ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του που διενεργήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αποκατάσταση του από την ΕΦΑ Χανίων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο τοπίο, ως μοχλός ανάπτυξης και ως συλλογικός χώρος στην καθημερινή ζωή της περιοχής.

 Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» (ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση 980.000 ευρώ. Στην πρώτη φάση θα γίνει αποκατάσταση των φθορών τοιχοποιίας, ανασύσταση των πύργων όπως επίσης και των εσωτερικών που περιλαμβάνει «στρατώνες» και χώρο εκθεσιακό. Στην δεύτερη φάση θα γίνει αποκατάσταση των στρατώνων της βόρειας πλευράς όπου θα δημιουργηθεί χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εσωτερικό  του φρουρίου και η ολοκλήρωση του έργου απαιτεί προϋπολογισμό περίπου 3 εκ. ευρώ.

Οι μελέτη είχε υπογράφει επί Δημαρχίας του κ. Πολάκη. Η ολοκλήρωση και έγκριση της από το ΚΑΣ και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης έγιναν με συντονισμένες ενέργειες του κ. Ζερβού, ο οποίος ανέλαβε τη συνέχιση του έργου που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook