Την αντίθεση του εξέφρασε ο Πέτρος Ινιωτάκης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ως δημοτικός σύμβουλος, εξέφρασα σε όλους τους τόνους την αντίθεσή μου (το βίντεο υπάρχει και στο διαδίκτυο) για την συγχώνευση-απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ από την ΔΕΠΑΝΑΛ.  

Η ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 28 Φεβρουαρίου 2019  στο Διαύγεια από την Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης την κα Μαρία Κοζυράκη  ως «μη νόμιμη» δικαιώνει την στάση μου.

Υποστήριξα στην εν λόγω συνεδρίαση ότι «η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια της κάθε δημοτική αρχή και δεν μπορούμε να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουν και το έργο που μπορούν να παράγουν οι εταιρείες του δήμου όπως το παράδειγμα της ΔΕΠΑΝΑΛ με το έργο του Δημoσκοπίου. Αυτή τη βοήθεια ουσιαστικά την χάνουμε και εταιρεία που κλείνει δεν είναι εύκολο να ξανανοίξει. Η συγχώνευση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του πολιτιστικού κέντρου Ηρακλείου. Γιαυτό είμαι αντίθετος στην συγχώνευση των δύο εταιρειών»

Ακολουθεί η απόφαση της κας Κοζυράκη που αναρτήθηκε και στο Διαύγεια στις 28/2/1019: «Ακυρώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, αναφορικά με την απορρόφηση της «ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε.» από τη «ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.», καθώς η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε κατά παράβαση των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 110 του Ν. 3852/2010, οι οποίες ορίζουν: «1. Σε περίπτωση όπου σε ένα νέο δήμο λειτουργούν περισσότερες από μία ανώνυμες εταιρίες της ίδιας κατηγορίας που το σύνολο των μετοχών ανήκει στο νέο δήμο που προκύπτει από τη συνένωση και στα νομικά του πρόσωπα, συγχωνεύονται υποχρεωτικά σε μία ανώνυμη εταιρία. Το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει σχετική απόφαση με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. …..»  

Ειδικότερα, με την ως άνω απόφαση συγχωνεύονται εταιρείες διαφορετικών κατηγοριών, δεδομένου ότι η ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΑ είναι πολυμετοχική εταιρεία ΟΤΑ υπαγόμενη στις διατάξεις του άρθρου 265 του Ν.3463/2006, ενώ η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ ΟΤΑ ως μονομετοχική υπάγεται στις διατάξεις του 266 του ίδιου νόμου. Επίσης, η ως άνω απόφαση δεν λήφθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον σε σύνολο σαράντα εννέα (49) μελών συγκέντρωσε είκοσι μία (21) θετικές ψήφους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook