Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για τις ευκαιρίες και του κινδύνους στην παραγωγή του αβοκάντο στα Χανιά – Τι ειπώθηκε για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2019

Την σπουδαία δουλειά που γίνεται στην Κρήτη αναφορικά με την καλλιέργεια του αβοκάντο αλλά και τις δυσκολίες που έχει η παραγωγή αυτού του καρπού, σχολίασε ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο ελιάς.

Ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε ότι στα Χανιά και στην Κρήτη έχει γίνει σπουδαία δουλειά αναφορικά με το αβοκάντο παρά το γεγονός ότι είναι μία καλλιέργεια που εισήχθη στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. 

«Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στο αβοκάντο αλλά και στις νέες καλλιέργειες και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στους ανθρώπους του Ινστιτούτου και στους ερευνητές. Το αβοκάντο είναι μία από τις καλλιέργειες που έχει καλή έξοδο στην αγορά, αφήνει ένα καλό εισόδημα για τον παραγωγό παρά τις δυσκολίες που έχει σαν καλλιέργεια. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη, έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και νέων καλλιεργειών». Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην καλλιέργεια του αβοκάντο, αναφορικά με τις ασθένειες και τον εγκλιματισμό του καρπού στην εκάστοτε περιοχή. «Το αβοκάντο μπορεί να προσφέρει σημαντικά έσοδα, ωστόσο χρειάζεται έρευνες και προσοχή».

Η δακοκτονία στα Χανιά

Σχετικά με το πρόγραμμα της δακοκτονίας, στα Χανιά, ο κ. Αραχωβίτης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με το δάκο δεν οφειλόταν μόνο στους ψεκασμούς αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες, που ευνόησαν στην ανάπτυξη των εντόμων, ενώ τόνισε ότι το 2019 η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το 2018.

«Το πρόγραμμα της δακοκτονίας, βρίσκεται ήδη τέσσερις μήνες μπροστά, από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τα χρήματα είναι στις Περιφέρειες για τους διαγωνισμούς,  έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, για την τοποθέτηση του προσωπικού και είναι αυξημένο κατά 140 άτομα περισσότερα από ότι το 2018. Την ίδια στιγμή, ψηφίστηκαν δύο τροπολογίες, που έλυσαν το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων και τον εφοδιασμό και την καλή λειτουργία. Από το 2018 έχει ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό που εργάζεται στη δακοκτονία, ήδη υπάρχουν φάρμακα που επαρκούν για τρεις ολικούς ψεκασμούς, σε όλη την Ελλάδα και προχωράει ο διαγωνισμός για περαιτέρω προμήθεια φαρμάκων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook