Ενημερωτική συνάντηση για τις αποζημιώσεις είχε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ο Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας & Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, επισκέφτηκε σήμερα την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, όπου είχε ενημερωτική συνάντηση για το θέμα των αποζημιώσεων ζωικού και φυτικού κεφαλαίου από την πρόσφατη θεομηνία, με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή  και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, κ. Γιάννης Παρασύρης,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ρεθύμνης, κ.κ. Κώστας Δανδουλάκης, Νίκος Κακογιαννάκης, Μανόλης Χνάρης, εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και Κουρταλιώτη, η Διευθύντρια και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕΡ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή καλωσόρισε τον Υπουργό στο Ρέθυμνο, κάνοντας μνεία στις πρωτοφανείς σε μέγεθος καταστροφές, που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στο αγροτικό, δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, την ύδρευση, την άρδευση, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Όπως τονίστηκε η φυτική παραγωγή έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως και ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση, αν δεν καταβληθεί άμεσα αποζημίωση.

Ο Υπουργός, κ. Αραχωβίτης σε ό,τι αφορά στους ΤΟΕΒ ζήτησε να υποβληθούν άμεσα τεχνικά δελτία στο Υπουργείο με καταγραφή των ζημιών και κοστολόγηση αυτών, ώστε το Υπουργείο να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το εθνικό Π.Δ.Ε. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώνουν στον οικείο Δήμο την απώλεια τω ζώων, η οποία μάλιστα θα διασταυρώνεται από  Ειδική Επιτροπή του ΕΛΓΑ, που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό. 

Για την αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου, που εντάσσεται στα ΠΣΕΑ , τόνισε ότι προβλέπε-ται αποζημίωση πενταετούς διάρκειας τόσο για την απώλεια όσο και για την παραγωγή. Σημείωσε μάλιστα ότι επειδή οι περιφράξεις, πηγάδια, εξοπλισμός, γεωτρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα ΠΣΕΑ θα ακολουθήσει ειδικό αίτημα στην Ε.Ε.

Τέλος, για την αποζημίωση της παραγωγής του γάλακτος τόνισε ότι πρέπει να διασταυρωθεί η καταστροφή και να τεκμηριωθεί σε συνεργασία με την ΕΜΥ η επαναληψιμότητα των πλημμυρών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ για την αποζημίωση των ελαιοδένδρων δήλωσε ότι θα ζητηθεί συνδρομή από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε επίσης το θέμα των ελληνοποιήσεων , το οποίο ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε ότι θα ζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη επίσκεψή  του στο Αμάρι στις 23 Μαρτίου για την παρουσίαση της μελέτης για τη Σχολή Ασωμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook