Μεταξύ άλλων σχεδίασε το Palau Sant Jordi για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης (MOCA) του Λος ‘Αντζελες, το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στο Κατάρ, αλλά και την πτέρυγα Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται ταυτόχρονα από τη Δύση και την Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker που θεωρείται σαν το Νόμπελ Αρχιτεκτονικής.

Ο 87χρονος από την ‘Οιτα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας έφτιαξε κτίρια πολύ διαφορετικών λειτουργιών, από το τεράστιο κλειστό στάδιο Palau Sant Jordi για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 έως το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης (MOCA) του Λος ‘Αντζελες (1986) και το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στο Κατάρ (2011).

Το βραβείο θα του απονεμηθεί τον Μάιο κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί στο Παρίσι, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.

Όγδοος Ιάπωνας που λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση από τη θέσπιση του βραβείου το 1979, ο Ισοζάκι θεωρείται ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες της χώρας αυτής που στράφηκε προς τη Δύση, κυρίως μέσω πολλών επιμορφωτικών ταξιδιών.

Θεωρείται ένας οραματιστής του κλάδου του, με χαρακτηριστικό των έργων του την τολμηρή φουτουριστική προσέγγιση και τις καινοτόμες, ανατρεπτικές φόρμες.

Μάλιστα, η αισθητική του εμποτίστηκε και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πτέρυγα Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε από τον ίδιο.

“Ο Ισοζάκι υπήρξε πρωτοπόρος στην κατανόηση του γεγονότος ότι η αρχιτεκτονική είναι ταυτόχρονα παγκόσμια και τοπική, και ότι αυτές οι δύο δυνάμεις αποτελούν την ίδια πρόκληση”, σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Pritzker, ο Αμερικανός Στίβεν Μπράιερ.

Ο αρχιτέκτονας υλοποίησε έργα του σε τέσσερις ηπείρους, από αθλητικά κέντρα έως κτίρια γραφείων και μουσεία.

Εκτός από τον κοσμοπολιτισμό του, ο Αράτα Ισοζάκι είναι γνωστό ότι ουδέποτε προσπάθησε να διεκδικήσει ένα αναγνωρίσιμο στιλ, επιδιώκοντας να εντάξει την αρχιτεκτονική του στους τόπους όπου υλοποιούσε τα έργα του.

“Η ευχαρίστησή μου είναι να δημιουργώ διαφορετικά πράγματα, όχι να επαναλαμβάνω τα ίδια”, εξηγούσε τον Νοέμβριο του 2017, στον ιστότοπο ArchDaily.

Ο Αράτα Ισοζάκι διαδέχεται τον Ινδό Μπαλκρίσνα Ντόσι που βραβεύτηκε πέρυσι σε ηλικία 90 ετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook