Τον λόγο που δεν έπρεπε να μπει βιαστικά η γέφυρα μπέλεϋ στην παλαιά εθνική οδό πάνω από τον Ιάρδανο ποταμό, εξηγεί πολιτικός μηχανικός.

Στο κείμενό του το οποίο δόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, στον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Ευλογημένος αναφέρει τα εξής:

«Μετά από την σημερινή μου 6/3/2019 επίσκεψη στον Ιάρδανο ποταμό στον Πλατανιά διαπίστωσα ότι οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.  Έχει καθαριστεί  το ανατολικό φραγμένο άνοιγμα της γέφυρας ανάμεσα στους δύο πρώτους πυλώνες της και έχει επιχωθεί το δυτικό τμήμα εκτροπής  το οποίο είχε επιτρέψει στον όγκο των υδάτων να διαβρώσουν την δυτική όχθη με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δυτικό επίχωμα της γέφυρας.

Με τις εργασίες αυτές οι οποίες είναι σε εξέλιξη,  έχει επανέλθει η κοίτη του ποταμού στην φυσική της θέση και τα ύδατα διέρχονται κανονικά μέσα από τα τέσσερα ανοίγματα της  άθικτης γέφυρας.»

Στην θέση όπου έχει τοποθετηθεί η γέφυρα μπέλεϋ  έχει διαμορφωθεί επίχωμα και  δεν διέρχεται  από εκεί ο ποταμός.  Ευνόητο είναι να δημιουργείται το ερώτημα γιατί τοποθετήθηκε μια προσωρινή γέφυρα που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των απαιτήσεων της κυκλοφορίας  (μικρό πλάτος, δηλαδή λωρίδα μονής κατεύθυνσης με ικανότητα διέλευσης οχημάτων κάτω των δέκα (;) τόνων και χωρίς λωρίδα διέλευσης πεζών).

Στην θέση αυτή αρκεί η κατασκευή σταθερής επίχωσης  όπως ήταν πριν την καταστροφή και την κατασκευή πάνω στο επίχωμα οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση, δηλαδή μια μόνιμη και ενδεδειγμένη επιστημονικά λύση .(όπως έγινε και στην αποκατάσταση της γέφυρας στο Συρίλι)

Οι εργασίες αυτές μπορούν να ολοκληρωθούν σε χρόνο μικρότερο της εβδομάδας.

Μέσα στο καλοκαίρι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με νόμιμες εργολαβίες την κατασκευή πλαϊνών πτερυγότοιχων προστασίας της κοίτης και των πρανών.

Η πρόταση αυτή προϋποθέτει την  ΑΜΕΣΗ απόσυρση της γέφυρας μπέλεϋ.

Μέσα στον πανικό των πρώτων ημερών, το Υπουργείο Άμυνας με συγκινητική ανταπόκριση έστειλε τις γέφυρες μπέλεϋ για να αποκαταστήσει  γρήγορα αλλά προσωρινά την κυκλοφορία. Βασίστηκαν σε μία λανθασμένη πληροφορία ότι κατέρρευσαν 7 γέφυρες και μας έστειλαν τις γέφυρες μπέλεϋ

Στον Πλατανιά όμως όπως και στο Συρίλι δεν κατέρρευσαν οι γέφυρες , αλλά τα δυτικά επιχώματα.

Ας ευχαριστήσουμε θερμά το ΥΠ.  Άμυνας και να το παρακαλέσουμε να αποσύρει την γέφυρα μπέλεϋ από τον Πλατανιά για να προχωρήσουν άμεσα οι ενδεδειγμένες τεχνικά λύσεις με επιχώσεις.

Η ικανότητα ενός θεσμικού άρχοντα αποδεικνύεται από την λήψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων ανατρέποντας γρήγορα λαθεμένες επιλογές. Διαφορετικά με την πάροδο του χρόνου τα τεχνικά και επιστημονικά αδιέξοδα της επιμονής σε μία άστοχη κατασκευή θα μας εκθέσουν πανελλαδικά ( και όχι μόνο).

Για συμβουλευτική άποψη ας πάρουμε τις γνώμες ειδικών π.χ. από καθηγητές του Πολυτεχνείου για να τεκμηριώσουν τις μελλοντικές μας αποφάσεις.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook