Χωρίς καν μελέτες οριοθέτησης και έργων διευθέτησης τα ποτάμια και τα ρέματα στα Χανιά – Η μελέτη για τον Κερίτη είναι από το 1972! – Τι θα γίνει με τις περιουσίες που εξαφανίστηκαν – Πως και πότε θα μπορεί γίνει ανασύσταση αγροτεμαχίων που χάθηκαν

Η κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά στις 25-25 Φεβρουαρίου, αναμβισβήτητα, όπως λένε και επιστήμονες και αποδεικνύουν τα μετερεωλογικά στοιχεία, ήταν πρωτοφανής  και εν πολλοίς συνδέεται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποιο αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ωστόσο, πρωτοφανής είναι – για τα δεδομένα του υπόλοιπου πλανήτη πλην της Ελλάδας –  η απουσία μέριμνας από τις δημόσιες υπηρεσίες καθως σε ολόκληρο το νομό Χανίων, τα ρέματα και οι ποταμοί στους οποίους σήμερα αποδίδεται το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχουν οριοθετηθεί και δεν έχουν γίνει έργα διευθέτησης, ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι σχετικές μελέτες, εκτός από την περιοχή του Ταυρωνίτη που και εκεί υπάρχουν μεν οι μελέτες αλλά δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Για τον Κερίτη, που εκτός από την ιστορική γέφυρα, “κατάπιε” ολόκληρες περιουσίες, καλλιέργειες και γη, με τέτοια μανία σαν να χάραζε στη διαδρομή του το ρητό που έλεγαν οι παλιοί  “μην πάρεις δίκιο από ορφανό και από ποτάμι τόπο”, υπάρχει μια μελέτη για έργα διευθέτησης, που χρονολογείται από το 1972 (!) ενώ αγνοείται η “τύχη” της μελέτης οριοθέτησης. Επίσης έχουν γίνει μελέτες για πολύ μικρά τμήματα άλλων ποταμών.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr η διευθύντρια τεχνικών έργων της ΠΕ Χανίων Ελένη Δοξάκη, “οριοθετήσεις εκτός από τον ποταμό Ταυρωνίτη που έχει γίνει μελέτη οριοθέτησης και έργα διευθέτησης, στους υπόλοιπους ποταμούς, υπάρχουν είτε οριοθετήσεις σε μικρά τμήματα, είτε για τον Κερίτη υπάρχει μια παλιά μελέτη (από το 1972!), η οποία είναι παλιά και απαιτεί επικαιροποίηση… Στον Ταυρωνίτη υπάρχει η μελέτη – που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα – και έχει προταθεί για υλοποίηση στον “Φιλόδημο”,  με ποσό των 10 εκ. ευρώ.

Πριν το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας από το νομό Χανίων, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χανίων, ζήτησε από το Υπουργείο, με έγγραφα που εστάλησαν στις 14/1 του 2019, εκμεταλλευόμενη σχετικό πρόγραμμα που “άνοιξε” για τέτοιες υποθέσεις, να προκηρυχθούν μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης των ποταμών, για να ακολουθήσουν μετά τα απαιτούμενα έργα.

Το αίτημα αφορά μεγαλους ποτάμους όπως ο Τυφλός στο Καστέλι, της πεδινής κοίτης του Καμαριανού, του Κερίτη καθώς και ρέματα της Αγ.Μαρίνας και του Σταλού.

Τι θα γίνει με τις περιουσίες που εξαφανίστηκαν από τον Κερίτη

Ο Κερίτης, ένας ποταμός που έγινε πανελληνίως γνωστός λόγω της ιστορικής γέφυρας που κατέρρευσε, προκάλεσε φοβερές καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο, κυρίως στις περιοχές Κυρτωμάδω, την Αγιά, το Πατελάρι και τα Δρακιανά.

Στη θέση πολλών αγροτεμαχίων σήμερα βρίσκονται τα νερά του ποταμού ή λάσπη ενώ υπάρχουν μαρτυρίες οτι ιδιοκτήτες όταν πήγαν να δουν τι απέμεινε από τα χωράφια, τις καλλιέργειες και τα δέντρα τους, αντίκρυσαν το απολύτο τίποτα. Πορτοκαλιές, αβοκάντο αλλά και ολόκληρα αγροτεμάχια στην κυριολεξία εξαφανίστηκαν. Η κοίτη των ποταμών και των ρεμάτων σε όλο το νομό, άλλαξε δραστικά, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες αφού θα πρέπει να αποδείξουν (είτε μέσω ΟΣΔΕ ή του Ε9) οτι εκεί όπου σήμερα υπάρχουν νερά και λάσπες, βρίσκονταν κάποτε κομμάτι από το βιος τους. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγιάς – Κυρτωμάδω, Γιάννη Πετραντωνάκη, στο Πατελάρι, κάτοικος που πήγε μετά τις πλημμύρες να δει το χωράφι στο οποίο είχε πορτοκαλιές και αβοκάντο, οχι μόνο δεν βρήκε τις καλλιέργειες αλλά ούτε το χωράφι,  ενώ σε άλλη περίπτωση, καλλιεργητής αναγνώρισε οτι στο σημείο που σήμερα περνάει ποταμός, κάποτε υπήρχε το χωράφι του, από τα κλαδιά πεσμένων δέντρων. 

Ακόμα και αν αποζημιωθούν για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου και για την μελλοντική παραγωγή της επόμενης 5ετίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη (για τον προσδιορισμό της καλλιεργήσιμης γης που καταστράφηκε, θα δοθεί βάση στις δηλώσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου όπου αποτυπώνονται ψηφιακά τα αγροτεμάχια, στους τίτλους κυριότητας μέσω του Ε9 και όπου χρειαστεί και υπάρχει, στο κτηματολόγιο) η ανασύσταση των αγροτεμαχίων τους, είναι ένα “αίνιγμα” που θα κληθούν να λύσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που είναι υπεύθυνες για οριοθετήσεις ρεμάτων, ποταμών κτλ.

Χωρίς  διευθέτηση των ποταμών και των ρεμάτων, δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά την καλλιεργήσιμη γη, όμως το πότε αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν, με δεδομένο τον πρότερο “ανέντιμο” βίο των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι ένα θέμα που κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Δυστυχώς ο κ. Πετραντωνάκης, μιλώντας στο Flashnews.gr, επεσήμανε οτι ήδη, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, παρατηρεί σημάδια ολιγωρίας και ακινησίας και πολύ φοβάται οτι πολλά από τα θέματα που πρέπει να διορθωθούν θα ξεχαστούν για ακόμη μια φορά. Όμως οι κάτοικοι, συμπλήρωσε είναι αγανακτισμένοι και δεν θα αργήσει αυτό να φανεί, αν δεν δοθούν γρήγορα λύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook