Την ανάγκη να δοθούν λύσεις σε όλη την έκταση του δήμου Πλατανιά, με προτεραιότητα τις γέφυρες σε Πλατανιά και Αλικιανό, τονίζει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Πλατανιά, Μάνωλης Ντουντουλάκης. 

“Με σωστό σχεδιασμό και αγαστή συμπόρευση όλων των φορέων, θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα ακραία φαινόμενα, όντας πιο προετοιμασμένοι, ώστε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μάθημα ευθύνης για το μέλλον”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ντουντουλάκης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Οι γέφυρες του Πλατανιά και του Αλικιανού απαιτούν άμεση αποκατάσταση αφενός για τους κατοίκους και αφετέρου για τους επισκέπτες μας, που αναμένονται το αμέσως ερχόμενο διάστημα. Οι προσωρινές λύσεις πρόσθετα προβλήματα και προβληματισμό δημιουργούν, ενώ η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για fasttrack μόνιμες και αξιόπιστες λύσεις τώρα, σε συνδυασμό με γρήγορες αποζημιώσεις και ταχύτατη αποκατάσταση των τεραστίων προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται σε όλη την έκταση του Δήμου.

Στη σύσκεψη,υπό τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26.02.2019 στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής γεφυρών τύπου Bailey, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξέφρασα την άποψη ότι ο Δήμος Πλατανιά σε όλη την έκτασή τουέχει ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της πλήρους κυκλοφορίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι προσωρινές λύσεις να γίνουν μόνιμες και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και τεράστιο πρόβλημα, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους φιλοξενούμενούς μας.Την ίδια ξεκάθαρη άποψη εξέφρασα και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πλατανιά, την Τετάρτη 27.02.2019, τονίζοντας ότι αν δεν αποκατασταθεί πλήρως ολόκληρο το οδικό δίκτυο και αν μείνει -επί παραδείγματι- η στρατιωτική γέφυρα στον Πλατανιά, τότε είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος από την πλατεία του Πλατανιά μέχρι το Γεράνι.

Η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη, για να προχωρήσει με διαδικασίες fasttrack, η άμεση και πλήρης αποκατάσταση της γέφυρας στον Πλατανιά, καθώς αν οι πληγές των ακραίων καιρικών φαινομένων δημιουργήσουν αιμορραγία και στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας, οι συνέπειες θα είναι εξόχως αρνητικές.Το γεγονός αυτό το επιτείνει η παρατήρηση ότι στη γέφυρα τύπου Bailey είναι απαγορευτική η διέλευση λεωφορείων άνω των δέκα τόνων, δημιουργώντας πολύ σημαντικό πρόβλημα στη μετακίνηση και των μαθητών και των επισκεπτών και ασφαλώς των κατοίκων μας,οι οποίοι ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί πέρα από κάθε όριο. Η ύπαρξη ενός μόνο ρεύματος κυκλοφορίας, δημιουργεί προϋποθέσεις συνεχών μποτιλιαρισμάτων πολλών χιλιομέτρων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις σε όλους τους διερχόμενους οδηγούς και ειδικά σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά στον τόπο μας.Επίσης, η έλλειψη πεζόδρομου στη γέφυρα είναι ένα επιπλέον σοβαρό μειονέκτημα, το οποίο επιτείνει τη συνολική δυσμενή κατάσταση.

Εξαιρετικά σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στην ενδοχώρα. Ακόμα και σήμερα χωριά δεν είναι προσβάσιμα με κατεστραμμένες υποδομές οδικού δικτύου, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Η ιστορική τρίτοξη γέφυρα του Κερίτη δεν υφίσταται πια. Ένα μνημείο της Κρητικής Πολιτείας, η οποία μέχρι και πριν λίγες μέρες, εξυπηρετούσε ένα μεγάλο τμήμα της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά, χάθηκε. Λύσεις πρέπει να υπάρξουν και σε αυτή την περίπτωση με διαδικασίες fasttrack, τόσο για την αποκατάσταση της γέφυρας – μνημείου, στη μορφή που είχε όταν είχε εγκαινιαστεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όσο και για τη δημιουργία σύγχρονης γέφυρας στην περιοχή, ώστε να μην επιβαρύνεται με κυκλοφοριακό φόρτο το μνημείο.

Οι αποκλεισμένοι κάτοικοι δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούνται άλλο. Δε μπορούν να περιμένουν ατέρμονες, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Η ταχύτητα, η διαφάνεια και η αποκατάσταση με μακρόπνοο ορίζοντα και όχι με προχειρότητα είναι το ζητούμενο, ώστε να έχουμε την εγγύηση ότι τα προβλήματα που ζήσαμε δε θα επαναληφθούν.Ο Δήμος έχει πληγεί με απόλυτη σφοδρότητα για αυτό απαιτείται να επιλέγονται οι βέλτιστες λύσεις, ώστε καμία απολύτως περιοχή του Δήμου αυτές τις δύσκολες μέρες να μη μείνει απροστάτευτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος νέων βροχοπτώσεων ελλοχεύει.

Βάσει των ανωτέρω, τις θέσεις που εκφράσαμε ενώπιον του Υπουργού και του Δημοτικού Συμβουλίου, τις επαναλαμβάνουμε, ζητώντας να δοθούν άμεσες λύσεις σε όλη την έκταση του Δήμου, συμπεριλαμβάνοντας τα ζητήματα των γεφυρών του Πλατανιά και του Αλικιανού. Με σωστό σχεδιασμό και αγαστή συμπόρευση όλων των φορέων, θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα ακραία φαινόμενα, όντας πιο προετοιμασμένοι, ώστε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μάθημα ευθύνης για το μέλλον.

Με εκτίμηση,

Ντουντουλάκης Μανώλης”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook