Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα σε ανάμνηση της εκδήλωσης της 8ης Μαρτίου 1857 στις Η.Π.Α. από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες εξεγέρθηκαν λόγω των χαμηλών μισθών και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας.

Η σπίθα έγινε πυρκαγιά το 1908 στη Νέα Υόρκη όπου δεκαπέντε χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Μόλις το 1957 η ισότητα των δύο φύλων ενσωματώνεται στη συνθήκη της Ρώμης ως μια θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερχόμενοι στο σήμερα με μια πρώτη ανάγνωση πιθανόν να πούμε ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε, μα η πραγματικότητα παραμένει πολλές φορές σκληρή. H χώρα μας καταλαμβάνει τη τελευταία θέση στην ΕΕ(28) στο δείκτη ισότητας των φύλων με βαθμολογία 50 έναντι 82,2 της Σουηδίας που είναι πρώτη. Η συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση είναι μόλις 48% (έναντι 68% των ανδρών). Το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει αγεφύρωτο. Οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «γυάλινη οροφή» όταν προσπαθούν να ανέβουν σε ηγετικές θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει υψηλό. Αλλά και η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία υστερεί καθώς στην ΕΕ(28) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση με βαθμό 36,1 έναντι 49,1 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στη πολιτική εξακολουθεί να μειονεκτεί. Η βία στις διάφορες μορφές της, που εκδηλώνεται μέσα στη κοινωνία και την οικογένεια με δέκτη κυρίως τη γυναίκα, είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Η δραστική αντιμετώπισή αυτών των φαινομένων είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί πραγματικά η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Καθήκον όλων μας παραμένει να ενδυναμώνουμε με πολιτικές και δράσεις την ισότιμη
θέση των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Χρειάζονται μέτρα:

  • Για ενδυνάμωση της συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομία και στην πολιτική
  • Για την απασχόληση και την ισότιμη εξέλιξη της (γεφύρωση μισθολογικού χάσματος)
  • Για την συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν αυτήν την προοπτική, όπως κέντρα δημιουργικής απασχόληση παιδιών, Κ.Δ.Α.Π., ολοήμερα σχολεία, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και Α.Μ.Ε.Α., ευέλικτα ωράρια και διαχείριση χρόνου)
  • Για την καταπολέμηση της βίας (συμβουλευτικά κέντρα σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, ξενώνες και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας)

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης αλλά είναι αναγκαία για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας, προόδου και οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών αποτελεί επένδυση προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας μας και είναι ευθύνη τόσο των αντρών όσο και των γυναικών. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην ισότητα, τη χειραφέτηση και την ασφάλεια και παρά τις βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν γίνει ακόμα πραγματικότητα. Η πάλη συνεχίζεται.

Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη
Δημοτική σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες»
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου
Υποψήφια στη νέα δημοτική παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook