Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΟ ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ και της ΚΟΒ ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα τις «εξελίξεις με την επικείμενη πανεπιστημιοποιήση στο ΤΕΙ Κρήτης και τις θέση του ΚΚΕ».

Αυτή η πρωτοβουλια αποτέλεσε μια κορύφωση της προσπάθειας πλατιας ενημέρωσης των σπουδαστών αλλά και του εκπαιδευτικού, διοικητικού και έκτακτου προσωπικού του Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Κρήτης, μίλησαν η Ζωή Χαχαμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Γιάννης Χριστοφοράκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου.

Στις εισηγητικές ομιλίες αναπτύχτηκε συνολικά το πλαίσιο αλλαγών και το φόντο εξελίξεων κάτω από το οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι αλλαγές., στην βάση του πορίσματος της επονομαζόμενης “επιτροπής Γαβρόγλου”. Ήρθε η πείρα των αλλαγών από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε άλλα ΤΕΙ της χώρας και στην πάλη που ανέπτυξαν μπροστά στην αναμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης με άξονα τις πραγματικές, ανάγκες των σπουδαστων και των οικογενείων τους για ολόπλευρη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Αναδείχτηκε η πλευρά ότι πυρήνας των αναδιορθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια για καλύτερη αντιστοίχηση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιταγές της αγοράς με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου , την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την εξοικονόμηση πόρων και όχι η ολοκληρωμένη και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.

Στην συνέχεια θίχτηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό , τις διαχρονική ανεπάρκεια φοιτητικής μέριμνας σε συνδιασμό με το όλο και αυξανόμενο κόστος σπουδών. Προβλήματα που διατηρούνται άθιχτα από τις μέχρι τώρα “πανεπισημοποιήσεις” σε άλλα ΤΕΙ της χώρας, μόνο δεν λύνονται, αλλά  οξυνονται. Πόσο μάλλον στο δημοσιευμένο πόρισμα της «επιτροπής Γαβρόγλου» η χρηματόδοτηση του νέου Πανεπιστημίου δεν προβλέπεται να αυξηθεί. Αντιθέτως θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των πιο απαιτητικών αναγκών ενός πανεπιστημιακού πλέον ιδρύματος.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση από τους φοιτητές και εργαζόμενους που παρεβρίσκονταν στην εκδήλωση

Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ κάλεσαν σπουδαστές και εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την κατάσταση, να στείλουν μήνυμα ότι δεν θα πέσουν «θύματα» της εξαπάτησης που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «αναβάθμισης του ΤΕΙ». Να οργανωθούν στους συλλόγους τους και να βάλουν μπροστά την διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ένα και μοναδικό πτυχίο ανα επιστημονικό αντικείμενο, δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές του ιδρύματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook