Γκρίζα και θολά σημεία στον διαγωνισμό για την εργολαβία καθαριότητας στον δήμο Χανίων, καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δήμος Χανίων στους όρους διακήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού για την εργολαβία καθαριότητας, απαλείφθηκε ο όρος που υποχρέωνε τον υποψήφιο εργολάβο να προσκομίσει Περιοδική Αναλυτική Δήλωση από το ΙΚΑ παρόλο που περιλαμβανόταν στην πρόσκληση ανοιχτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.

Αναλυτικά όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, στο παρελθόν η πρωτοβουλία  είχε καταγγείλλει ωμές παραβιάσεις των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας του Δήμου Χανίων, καθώς και ύπαρξη φωτογραφικής διάταξης, που υπήρχε επί πολλά χρόνια στην εργολαβία σάρωσης.

Στις 18-3-2016, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με την απόφαση 196, τροποποίησε την τεχνική μελέτη για τις εργολαβίες καθαριότητας. Απάλειψε, δηλαδή, τη φωτογραφική διάταξη, μείωσε το κόστος των εργολαβιών κατά 120.000 ευρώ, μείωσε το συνολικό αριθμό των εργαζόμενων, με παράλληλη αύξηση του έργου προσθέτοντας 20 άτομα που θα εργαζόταν σε συγκεκριμένες ενότητες τα Σαββατοκύριακα με τις ανάλογες απολαβές.

Στη συνέχεια, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην πρόσκληση ανοιχτού δημόσιου διεθνή διαγωνισμού, αφού καθόρισε τους όρους της διακήρυξης προσθέτοντας τον όρο που όριζε ρητά ότι οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν Περιοδική Αναλυτική Δήλωση (ΑΠΔ) από το ΙΚΑ, δηλαδή τις καταστάσεις με τα στοιχεία -το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τα ποσά- που αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο που έχει εργαστεί, ώστε να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα να μην τηρούνται οι υποχρεώσεις των εργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους. Ο διαγωνισμός κατέστη άγονος και ματαιώθηκε στις 2-5 2017.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις 374 και 375, στις 24-5-2017, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα έγκριση μελέτης για τις υπηρεσίες καθαριότητας, προσθέτοντας και το έργο της καθαριότητας των παραλιών, ενώ στις 26-5-2017, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, έχοντας ως όφειλε συμπεριλάβει τον όρο της υποχρεωτικής προσκόμισης ΑΠΔ από τους εργολάβους.

Ο διαγωνισμός είχε αποτέλεσμα, γι’ αυτό όλος ο φάκελος ελέγχθηκε από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια, από τις 18-5 -2018 έως τις 13-6-2018, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προχώρησε στις συμβάσεις για τις εργολαβίες καθαριότητας.

Όπως τόνισαν όμως στη συνέντευξη τύπου, τις συμβάσεις, όμως, αυτές υπάρχουν όλοι οι όροι που προβλέπει η διακήρυξη εκτός από έναν: Με «μαγικό» και προκλητικό τρόπο έχει εξαφανιστεί ο όρος που προέβλεπε την υποχρέωση των εργολάβων να προσκομίζουν ΑΠΔ από το ΙΚΑ. Με βάση τη νομοθεσία κανένας δεν έχει το δικαίωμα καιαποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα η διαγραφή οποιουδήποτε όρου που είχε αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή. Η ίδια προκλητική απουσία υπάρχει και στα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις εκθέσεις καλής εκτέλεσης των έργων, καθώς και στα εντάλματα πληρωμής των εργολαβιών  -άρα οι εργολάβοι κακώς πληρώθηκαν!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6-3-2019, η πλειοψηφία είχε το θράσος, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Πολιτών, να προτείνει και να ψηφίσει την παράταση της παραποιημένης σύμβασης για ένα ακόμα χρόνο. Όταν, μάλιστα, η Πρωτοβουλία Πολιτών έθεσε ζήτημα να αποσυρθεί, μέχρι να διερευνηθεί γιατί εξαφανίστηκε ο όρος για προσκόμιση ΑΠΔ, μας αγνόησε με άσχετες δικαιολογίες.

Τα ερωτήματα που τίθενται από την Πρωτοβουλία Πολιτών είναι:

* Ποιον ευνοεί η παράνομη απάλειψη αυτού του όρου; Τους δημότες που πληρώνουν για την καθαριότητα, τους εργαζόμενους ή αποκλειστικά και μόνο τους εργολάβους;

* Είναι τυχαίο γεγονός ή αποτελεί συνειδητή παραποίηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής προς όφελος των εργολάβων;

* Συνδέεται ή όχι με την πολιτική απόφαση της παράταξης του νυν δημάρχου αλλά και των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, να διατηρήσουν το καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, παρότι το 2017 ψηφίστηκε νόμος που έδινε το δικαίωμα στο Δήμο Χανίων να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη καθαριότητα;

* Γιατί προτίμησαν το τριπλό σύστημα, δηλαδή Δήμος, ΔΕΔΙΣΑ και εργολάβοι, και όχι τη μονιμοποίηση 210 εργαζόμενων που εργάζονται στις εργολαβίες καθαριότητας σε Δήμο και ΔΕΔΙΣΑ;

Για πολλοστή φορά τοποθέτησαν το πελατειακό σύστημα πάνω από το συμφέρον των δημοτών και των εργαζομένων. Οι ίδιοι, σήμερα διασκορπισμένοι σε διάφορες παρατάξεις, εμφανίζονται ως σωτήρες και διεκδικούν ψήφο. Είναι καιρός να τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Φτάνει πια!

Η Πρωτοβουλία Πολιτών αναφέρθηκε επίσης και στην επιλογή της νέας καλλιτεχνικής διεύθυντριας του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ διατύπωσαν και την απορία για τον τρόπο με τον οποίο είχε διεξαχθεί ο διαγωνισμός το 2014.

Αναλυτικά όπως ανέφεραν:

"Επιτέλους το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια. Μένει όμως μια απορία σε όσους τόσο καιρό διαβάζουμε δημοσιεύματα για αυτούς που έκαναν το θέατρο θεατράκι και μαγαζάκι, που επιδίωκαν να φέρουν λαθρομετανάστες του πολιτισμού, που συμμετείχαν σε μαγειρέματα των όρων της προκήρυξης. Ποιος θα ενημερώσει τους δημότες:

Τι απέγινε με την προσφυγή δέκα δημοτικών συμβούλων στο Πρωτοδικείο για την ακύρωση της προκήρυξης για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή; Μήπως απορρίφθηκε και γιατί;

Τι απέγινε με την προσφυγή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία υποστήριζε ότι αποκλείστηκε η υποψηφιότητά του; Μήπως πάλι απορρίφθηκε διότι ο προσφεύγων δεν είχε ουσιώδες τυπικό προσόν που ορίζει ο νόμος για να συμμετέχει στο διαγωνισμό;

Γιατί με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό του 2014 για καλλιτεχνικό διευθυντή 21 υποψηφιότητες, αφού και τότε ο νόμος αλλά και η τότε προκήρυξη έθεταν το ίδιο κριτήριο ως ελάχιστο προσόν;"

Τέλος από την Πρωτοβουλία Πολιτών σχολιάστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ο δήμος Χανίων,  επιλέγει να ενισχύσει σωματεία και συλλόγους δίνοντας χρήματα ακόμα και σε συλλόγους με άγνωστη όπως είπαν δράση.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook