Όλοι ελπίζω διαβάσαμε ή έστω ακούσαμε για το εισαγγελικό πόρισμα των φονικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Σε όσους διέφυγε καλό θα είναι να ενημερωθούν, καθώς όπως για μία ακόμα φορά φάνηκε, στην Ελλάδα όλοι ζούμε από τύχη…

Οι διάλογοι των υπηρεσιακών παραγόντων, η άγνοια επί των στιγμιαίων δεδομένων, η αδυναμία συντονισμού, αλλά και η επίδειξη θράσους για να μην πούμε το «πούλημα τρέλας» για τη μετάθεση των ευθυνών είναι τρομακτικά αποκαλυπτικά: Δείχνουν ένα κράτος παράλυτο και ανίκανο για το παραμικρό. Έως τώρα απλά το υποψιαζόμασταν, το λέγαμε στα πλαίσια της απαξιωτικής διακωμώδησης. Η επίσημη διαπίστωση όμως μουδιάζει, όπως μουδιάζει κάποιος μπροστά στον κίνδυνο, συνειδητοποιώντας την αδυναμία του.

«Εάν είχε κατ’ ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας», γράφουν οι εισαγγελείς, «και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης – προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ακόμη και με ίδια μέσα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους». Αμέσως μετά οι εισαγγελείς αποδομούν την περίφημη Πολιτική Προστασία. «Είναι προφανές», αναφέρουν, «ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».        

Τα παραπάνω αποτελούν την επιστέγαση των παθογενειών του κράτους μας, αφού από την ίδρυση του όλες οι υπηρεσίες στελεχώνονται με «δικά μας» παιδιά, με ανθρώπους που δίνουν στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα την κατά ΣΥΡΙΖΑ «πραγματική εξουσία». Είναι σαφές ότι αν υπήρχαν ανεξάρτητοι φορείς τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά… Οι κυβερνώντες μας ευθύνονται για άλλα, από το σόου της 23ης Ιουλίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων και τα «πάμε καλά» την ώρα που γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών, έως το απύθμενο θράσος της απόδοσης των ευθυνών στα ίδια τα θύματα, γιατί είχαν λέει χτίσει αυθαίρετα… Μάλιστα.

Επειδή οι ευθύνες βαραίνουν τους δημοτικούς άρχοντες (αν εμπλέκονται περισσότεροι δήμοι την περιφέρεια), καλό θα είναι να κάνουμε σχέδια ή αν υπάρχουν να τα… μάθουμε, για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την πολιτεία μας: Την πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη. Όπως γνωρίζουμε ανέκαθεν η κατάσταση ήταν απαράδεκτη, τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Οι υποψήφιοι άρχοντες μας καλό θα είναι να μας παρουσιάσουν (εκτός από λαμπερούς υποψήφιους) τα σχέδια τους ή έστω τις σκέψεις τους για να προλάβουμε το κακό. Αναγνωρίζω ότι ειδικά σε προεκλογική περίοδο είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να δυσαρεστηθεί μια μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών που κι αυτοί βέβαια περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν, το θέμα όμως όπως απέδειξε το Μάτι, δεν σηκώνει αναβολή.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook