Στην εκδήλωση περευρέθηκαν υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο αναλυτής Ευρωπαικών θεμάτων Γιάννης Κουτσομύτης και ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Φραγκάκης.

Τα θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, σχετικά με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό, την άνοδο της ακροδεξιάς καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα, συζητήθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ, με θέμα “γιατί η Ευρώπη μας αφορά”.

Στην συζήτηση, συμμετείχαν ο Νίκος Γιαννής, ο οποίος είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής και μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενώσης με τη Νέα Δημοκρατία, ο Θοδωρής Καλαμπόκης ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ο αναλυτής Ευρωπαικών θεμάτων Γιάννης Κουτσομύτης και ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο Γιάννης Κουτσομύτης, τόνισε ότι η κοινή γνώμη ακόμα δεν έχει ενημερωθεί ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που διακυβεύονται σε αυτές τις Ευρωπαϊκές εκλογές, «παρότι βρισκόμαστε λιγότερο από 80 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.  Υπάρχουν ζητήματα ταυτότητας, οικονομικά, μετανάστευσης τα οποία πρέπει να τα μάθουν όλοι οι πολίτες. Υπάρχει αύξηση σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Bild, στις 40 έδρες της ακροδεξιάς, δηλαδή θα φτάσει γύρω στις 67 έδρες, από τις 705, έχουν άνοδο και ευρωσκεπτικιστές αλλά δεν είναι αυτό το σοβαρότερο θέμα. Μετά από δύο μεγάλες κρίσεις, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αγκαλιάσει ξανά τους πολίτες για να εμπιστευτούν την Ευρώπη, γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη».

Ο Θοδωρής Καλαμπόκης, υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει γιατί είναι αναγκαίο να ψηφίζει στις ευρωεκλογές.

«Υπάρχουν δύο διακυβεύματα το ένα είναι να υπάρχει συμμετοχή του κόσμου γιατί στις προηγούμενες αναμετρήσεις υπήρχε αποχή. Το ένα επίπεδο είναι ότι πρέπει να καταψηφιστεί η σημερινή κυβέρνηση και το άλλο είναι ότι πρέπει  να καταλάβει ο κόσμος γιατί πρέπει να ψηφίζει στις ευρωεκλογές και πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει τη χώρα. Η Ευρώπη έχει μέλλον αρκεί οι άνθρωποι που αγαπούν την Ευρώπη να βγουν μπροστά και να ακουστούν επιχειρήματα και ιδέες για τους λόγους που πρέπει να είμαστε στην Ευρώπη και που μπορεί αυτό να οδηγήσει τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Γιαννής, μίλησε για τα προβλήματα που βασανίζουν την Ευρώπη ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία  κυβέρνηση που θα ασκεί τη δημοσιονομική εξουσία και θα ελέγχεται το κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη δοκιμάζεται εξαιτίας της Παγκοσμιοποίησης, εξαιτίας του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, εξαιτίας, της πολιτικής προστατευτισμού που ασκούν οι Ηνωμένες πολιτείες και από την άλλη μεριά η επίθεση που δέχεται και στο ψηφιακό επίπεδο από τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, αλλά και από την μετανάστευση. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό οικονομικών, ίδιους πόρους, πόρους που να προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους όχι από τα κράτη μέλη για να μπορούμε ως Ευρωπαϊκή ένωση, ένα κανονικό κοινοβούλιο και τέλος χρειαζόμαστε μία κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των συμβούλων μας σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο σύνθετος και ανταγωνιστικός».

Από αριστερά, κ. Φραγκάκης, κ. Κουτσομύτης, κ. Καλαμπόκης και κ. Γιαννής

Ο Δημήτρης Φραγκάκης, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, από την στιγμή που μπήκε στην Ευρωπαική Ένωση, ενώ τόνισε αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, ότι αν η ίδια η Ευρώπη αλλάξει τότε θα  λυθούν αρκετά προβλήματα ενώ θα έρθει η ευημερία και η ανάπτυξη για όλους.  

«Τα τελευταία 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανέβει το βιοτικό επίπεδο, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα Ευρωπαϊκά σε υποδομές και έχει εμπεδωθεί ένα σύστημα ασφάλειας, παρόλα αυτά, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σε μία διπλή κρίση, είναι η οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2012, η οποία έχει χτυπήσει πάρα πολύ και την Ελλάδα και η προσφυγική κρίση, η οποία επίσης έχει χτυπήσει την Ελλάδα, ασύμμετρα, σε σχέση με τις δυνατότητες της. Το συμπέρασμα αυτών των δύο κρίσεων είναι να είναι σε εξέλιξη σε άλλη μία κρίση, πολιτική-θεσμική που ουσιαστικά είναι  η άνοδος εθνικισμών, ακραίων φωνών οι οποίες, αμφισβητούν το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαικής ένωσης. Για αυτό, στις Ευρωεκλογές, το μήνυμα το οποίο πρέπει να δοθεί είναι ότι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Η Ευρώπη η ίδια πρέπει να αλλάξει, να μεταρρυθμίσει τις δομές της, να κάνει περισσότερα βήματα και πιο γρήγορα, προκειμένου να είναι πραγματικά χρήσιμη, για τους λαούς της Ευρώπης, με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, που δεν θα είναι πολιτικές λιτότητας, δε θα είναι πολιτικές ύφεσης και της ανεργίας θα είναι πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook