Γεωλόγοι του ΙΓΜΕ ενημερώθηκαν για το φαινόμενο που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους – Ποια είναι η εξήγηση που έδωσαν

Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται την εβδομάδα αμέσως μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις της 24-25 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων στο οροπέδιο του Ασκύφου, αλλά και στις περιοχές της Ίμπρου και της Κράπης του Δήμου Σφακίων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων γίνονται αισθητές συνεχείς δονήσεις, ακόμη και 3-4 φορές την ημέρα, οι οποίες κάποιες φορές συνοδεύονται από ένα βουητό.

Να σημειωθεί πως οι δονήσεις αυτές δεν οφείλονται σε σεισμούς, όπως διαβεβαίωσαν και τον Δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό, γεωλόγοι του ΙΓΜΕ οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή.

«Όταν ήρθε το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ για να κάνει αυτοψία στον Δήμο, πήγαμε και στην θέση Αμπελοχώραφα της Ίμπρου όπου εκεί σε νέες κατοικίες, μας ανέφεραν την παρατήρηση αυτών των δονήσεων» είπε στο Flashnews.gr ο κ.Ζερβός.

Όπως ανέφερε, οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ απέδωσαν το φαινόμενο στο ότι η τεράστια συσσώρευση νερών σε υπόγειες σπηλαιώσεις δημιουργεί πιέσεις στο υπέδαφος οι οποίες γίνονται αντιληπτές με την μορφή δονήσεων η και υπόκωφων θορύβων.

Οι γεωλόγοι ήταν καθησυχαστικοί τονίζοντας πως σταδιακά τα νερά θα βρουν διεξόδους και το φαινόμενο θα εκτονωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα στην αναφορά που θα καταθέσουν στον Δήμο Σφακίων για τις επιπτώσεις από τις ισχυρές βροχοπτώσεις θα κάνουν αναφορά και σε αυτό το φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί και πριν από 45 χρόνια.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στην Αση Γωνιά Αποκορώνου και δεν είναι τυχαίο πως στο διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr,  κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και σε Ασκύφου με 596 χιλιοστά, ενώ συνολικά στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook