Ο αριθμός των ζώων που φεύγει από το νομό είναι εξαιρετικά υψηλός και μαρτυρεί την ραγδαία ανάπτυξη των υιοθεσιών ζώων από την περιοχή προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

Πάνω από 500 ζώα συντροφιάς – σκυλιά και γάτες – φεύγουν από την περιοχή του νομού Λασιθίου κάθε χρόνο προς την Ευρώπη, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του νόμου για το πιστοποιητικό Traces (Ευρωπαϊκό Υγειονομικό Πιστοποιητικό  για εμπορικές μετακινήσεις ζώντων ζώων και Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης), που δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν τα ζώα συντροφιάς στην Ευρώπη.

«Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια φεύγει σταθερά μεγάλος αριθμός ζώων με αποτέλεσμα να φτάνουν έως και τα 500 ζώα το έτος», επιβεβαιώνει ο Αναπληρωτής προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λασιθίου Στάθης Γραφανάκης.

Είναι αξιοσημείωτο δε πως οι «εξαγωγές» ζώων συντροφιάς κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν να μαρτυρεί πως «κατά το 2009 και 2010 είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις που μετριόνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης.

Η αποτύπωση που κάνει ο επικεφαλής κτηνίατρος του Λασιθίου έχει σημασία διότι φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον ανθρώπων να σώσουν τα ζώα τα οποία συνήθως ταλαιπωρούνται ως αδέσποτα και συχνά κακοποιούνται. Συνεπώς, το φιλοζωικό κίνημα έχει αναπτύξει ανακλαστικά για την προστασία των ζώων και προωθεί τις υιοθεσίες στα ευρωπαϊκά σπίτια ως μια ιδανική λύση.

«Υπήρξαν καλά παραδείγματα και σωματεία που λειτούργησαν πιο οργανωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Στην ουσία υποκαθιστούν το ρόλο των δήμων που έχουν την τυπική αρμοδιότητα σύμφωνα με το νόμο», όπως τονίζει ο κ. Γραφανάκης, αγγίζοντας ουσιαστικά το θέμα της διαχρονικής συζήτησης γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων, που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, αφού δεν υπάρχουν οι πόροι από το κεντρικό κράτος. Αυτό που στην πραγματικότητα έχει συμβεί είναι πως έρχονται τα φιλοζωικά σωματεία ν’ αναλάβουν ένα έργο με τη συνδρομή ή την ανοχή των δήμων – κατά περίπτωση – και να προσπαθήσουν να διοχετεύσουν στο εξωτερικό και για υιοθεσία πολλά ζώα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αρκετά σωματεία που αναλαμβάνουν ευθύνες και δημιουργούν ακόμα και εξειδικευμένες δομές όπως το χειρουργείο για τις στειρώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ταλαιπωρίας  των ζώων που εμφανίζονται.

«Τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στην Ιεράπετρα έχουμε μια ανεπτυγμένη προσπάθεια», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης, σημειώνοντας πως η δουλειά που γίνεται είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Από κει και πέρα υπήρξε και το πρόσφατο παράδειγμα με τα ζώα στην Σητεία όπου με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο από το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να βρουν σπίτια στο εξωτερικό αρκετά ζώα. Το ενδιαφέρον δεδομένο πλέον είναι πως μετά το πρόσφατο περιστατικό και ο Σύλλογος από τη Σητεία εντάσσεται στη λογική εφαρμογής των ευρωπαϊκών προβλέψεων.

«Θεωρώ πως είναι σημαντικό να τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος διότι έτσι αναδεικνύεται και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εθελοντές. Στην περίπτωση αυτή έχουμε ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας που θα βοηθήσει για τη συνέχεια», εξηγεί ο κ. Γραφανάκης,

Να σημειωθεί πως οι άνθρωποι του Συλλόγου και με ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσαν πως προχωρούν στην εφαρμογή του διεθνούς πιστοποιητικού, στοιχείο που αποτελεί το πιο θετικό παράδειγμα προς μίμηση και αναδεικνύει τον τρόπο που καθιστά αποτελεσματικό τον φιλοζωισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook