Ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας είναι μεταφρασμένος σε πάνω από εβδομήντα / 70 γλώσσες και διαλέκτους και έκανε γνωστό με τα μυθιστορήματά του τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της Γης. Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με πάνω από 9.000 μέλη σε 130 χώρες στις πέντε / 5 ηπείρους υπηρετεί το έργο και την προσφορά του Έλληνα συγγραφέα στον ελληνικό πολιτισμό διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον διεθνώς γύρω από τις ιδέες και τη διάνοια του Κρητικού δημιουργού.

Κάθε τέχνη ανοίγει και κλείνει τον δικό της κύκλο στο χώρο που ανήκει, στο χρόνο που κινείται στο μέτρο και στα μέσα που την προσδιορίζουν με ή χωρίς τους συνειρμούς που διεκδικεί στην πολιτική, στα γράμματα, στην ιστορία.

Πάντα με την ιδιαίτερη αισθητική του ο διάλογος της έβδομης τέχνης με την λογοτεχνία αφήνει αυτοπροσδιοριστικά το δικό του αποτύπωμα στο χρόνο και στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού. Για την ευγενή συνομιλία που ξεκινά εκλεκτικά η τέχνη του δικού μας Χανιώτη σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδουλάκη με το αρτιότερο, ίσως, μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Κρητικού συγγραφέα – διανοητή, Νίκου Καζαντζάκη εκφράζουμε εξαρχής τα θετικά μας αισθήματα και χαιρετίζουμε το οραματικό εγχείρημα του καλλιτέχνη στον κινηματογράφο.

Με τη μυθοπλασία του Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό της Μ. Ασίας με τη συμβολική ονομασία Λυκόβρυση στο μυθιστόρημα: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» διαδραματίζεται το μαρτύριο του διωγμού Ελλήνων προσφύγων τόσο από τους Τούρκους όσο και από Έλληνες πάνω στον καμβά που μας δίνει το έθιμο αναπαράστασης των Παθών του Χριστού.

Ευχόμαστε η ταινία «Ξανασταυρώνεται», η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, τοπική, υπερτοπική και σύγχρονη να έχει την επιθυμητή ευόδωση των στόχων της και του προγραμματικού σχεδιασμού της που είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε έπειτα από πρόσκληση στην επίσημη παρουσίαση που έγινε στα Χανιά στο θέατρο «Μίκης Θοδωράκης» τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της ΔΕΦΝΚ ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος, Σήφης Μιχελογιάννης, εκ μέρους του Μουσείου Καζαντζάκη, ο Πρόεδρος Μιχάλης Ταρουδάκης και εκ μέρους των εκδόσεων Καζαντζάκη, η Υπεύθυνη Νίκη Σταύρου.

Σήφης Μιχελογιάννης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος και Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της ΔΕΦΝΚ
Ρούλα Βουράκη, Υπεύθυνη της Τοπικής Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook