Τέσσερις μαθητές και δύο καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Χανίων βρέθηκαν από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2019 στην παγωμένη και χιονισμένη Φινλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη RAUMA, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + MASTER «μεταγνωστικές δράσεις και στρατηγικές για τη διδασκαλία και τη μαθησιακή αποτελεσματικότητα».

Η οικοδέσποινα Φινλανδία φιλοξένησε επιπλέον δώδεκα μαθητές και πέντε καθηγητές από τρεις ακόμη χώρες: την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Το ταξίδι, διάρκειας περίπου μιας εβδομάδας, ήταν ένα μάθημα ζωής για τους μαθητές! 

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον και μέσα από το άρτια οργανωμένο πρόγραμμα των Φινλανδών συνειδητοποίησαν  την πολύπλευρη αξία του πρωινού και του ύπνου. Γνώρισαν τη διαδικασία της ανακύκλωσης και τα οφέλη της. Παρακολούθησαν μάθημα σε φινλανδικό σχολείο και γευμάτισαν στην σχολική κουζίνα που προσφέρει καθημερινά φαγητό σε όλους τους μαθητές. Οι οικογένειες που τους φιλοξένησαν τους μύησαν στον φινλανδικό τρόπο ζωής και τις φινλανδικές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά-οικοδεσπότες παρακίνησαν τους μαθητές μας να κάνουν μαζί τους πατινάζ, σκι, σάουνα, μπάνιο σε παγωμένη λίμνη, καθώς και πεζοπορία 5 χιλιομέτρων μέσα σε χιονισμένο δάσος!


Αυτές οι μοναδικές εμπειρίες  αποτυπώθηκαν από τα παιδιά σε ομαδικές εργασίες, τις οποίες και παρουσίασαν εστιάζοντας στα συμπεράσματα: Έμαθαν πως να είναι υπεύθυνοι απέναντι στους εαυτούς τους και τους άλλους, να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο κινούνται, να πειθαρχούν στους κανονισμούς, να προσαρμόζονται στις υπάρχουσες συνθήκες, να κάνουν γνωριμίες- φίλους, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να είναι αυτόνομοι,να τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να συνεργάζονται, να αλληλεπιδρούν, να εξασκούν τα αγγλικά τους και να τα βελτιώνουν, να αντλούν πληροφορίες για την καθημερινότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ενδιαφέροντα των εφήβων άλλων χωρών και να προβάλλουν τη δική τους χώρα.

Οι μαθητές γύρισαν πιο πλούσιοι, πιο ώριμοι, πιο  χαρούμενοι,πιο προβληματισμένοι, πιο «Ευρωπαίοι» και τη βαλίτσα τους  γεμάτη με γλυκιές αναμνήσεις!

Και έπεται συνέχεια...                                                                                              

Το επόμενο ραντεβού της κινητικότητας και των συνεργατικών δράσεων των διαπολιτισμικών ομάδων με θέμα «οι στόχοι στη ζωή μου» θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στη Σουηδία!

Ακολουθούν μαρτυρίες των μαθητών: 

«Το σχολείο ήταν τελείως διαφορετικό. Ήταν ολοκαίνουργιο, καθαρό και οι μαθητές σέβονταν το χώρο τους. Οι τάξεις ήταν όλες εξοπλισμένες με υπολογιστές και νιπτήρες. Το σχολείο ήταν επίσης πολύ ζεστό και οι μαθητές κυκλοφορούσαν με τις κάλτσες, ώστε να νιώθουν άνετα και να μην λερώνουν. Η οικογένεια ήταν ό,τι καλύτερο έχω γνωρίσει! Πάντοτε οι συζητήσεις στο σπίτι γίνονταν στα αγγλικά για να μπορώ να συμμετέχω κι εγώ. Η μαμά της με φρόντιζε σαν παιδί της και κάθε βράδυ με φιλούσε για καλυνύχτα! Αυτά που με ενθουσίασαν ήταν το πατινάζ, το σκι και το έλκηθρο. Ήταν οι δραστηριότητες που είχαν την περισσότερη πλάκα και που δοκίμαζα για πρώτη φορά! Αυτό που με μάγεψε και με μεταμόρφωσε σε άλλο άνθρωπο ήταν η σάουνα....ήταν υπέροχο συναίσθημα! Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και νιώθω από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο!» (Μαριλένα Κ. Γ2)

«Πριν το ταξίδι μου είχαν πει ότι οι Φινλανδοί δεν είναι ούτε φιλόξενοι, ούτε φιλικοί. Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η άποψη. Τα παιδιά στο σχολείο ήταν τόσο ήσυχα, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων! Οι Φινλανδοί μαθητές έδειχναν σεβασμό και δεν κατέστρεφαν το κτίριο. Το σχολείο φαινόταν στα μάτια μου σαν ένα ακριβό ξενοδοχείο. Στη Φινλανδία έμαθα πόσο  χαλαρωτικό είναι να περπατάς στη φύση και ότι υπάρχουν τόσες πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στο χιόνι. Έμαθα επίσης πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και ότι η φινλανδική σοκολάτα είναι η καλύτερη. Η οικογένεια ήταν πραγματικά πολύ φιλική και από την πρώτη στιγμή  που βρέθηκα στο σπίτι τους με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα. Με βοηθούσαν σε ό,τι χρειαζόμουν καθώς και στο να βελτιώσω τα Φινλανδικά μου, έτσι ώστε να μπορώ να συνεννοηθώ. Οι Φινλανδοί καθηγητές ήταν πολύ φιλικοί και μας βοηθούσαν σε ό,τι χρειαζόμασταν και σε ό,τι δεν καταλαβαίναμε. Είμαι σίγουρη ότι οι μαθητές τους αγαπούν και ότι υπάρχει ανάμεσά τους μία πολύ δυνατή σχέση!» (Αθηνά Μ. Γ3)    

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook