Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας στο ΚΕΝΑΠ, για τον εορτασμό των 20 ετών συμμετοχής των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα η εκδήλωση για τα 20 έτη από την ένταξη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας στους “κόλπους” του ΝΑΤΟ.

Η τελετή, έγινε με την παρουσία υψηλών αξιωματούχων της κάθε χώρας, σε συνδιοργάνωση των πρεσβειών των “τιμώμενων” χωρών και με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ. 

Μετά τη λαμπρή τελετή, την έπαρση των σημαιών και την μουσική υπόκρουση της μπάντας του ναυτικού, ακολούθησε ημερίδα για τα 70 χρόνια της συμμαχίας και τα 20 χρόνια που οι τρεις χώρες συμμετέχουν στην αμυντική (strategic think-tank debate) στο αμφιθέατρο του Κέντρου με θέμα “Building Transatlantic Family – 70 years of NATO, 20 years of membership of Poland, the Czech Republic and Hungary”. Ο συντονιστής,της εκδήλωσης ήταν ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του ΝΑΤΟ και στις σημαντικές συνεργασίες που έχει πετύχει μέχρι σήμερα. 

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι η Ελλάδα περνά πολλές δυσκολίες, ωστόσο το ΝΑΤΟ, τη στηρίζει, ενώ αναφέρθηκε και στην είσοδο της Βόρεια Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, την οποία και καλωσόρισε. «Η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι μία σπουδαία χώρα καθώς συνδέεται γεωγραφικά με τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία αλλά και τη Δυτική Ευρώπη».

Ο Άνταμ Τζοκς, αναπληρωτής προϊστάμενος του προσωπικού της Πολωνίας, ανέφερε ότι για να είναι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, ασφαλείς, θα πρέπει να γίνεται συλλογική δουλειά. «Η θεμελιώδης, προστασία είναι μία ασταμάτητη διαδικασία, η οποία προκύπτει από τη συνεργασία. Τα ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει τη Ρωσία και είναι έτοιμο να επέμβει όποτε υπάρχει απειλή. Οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν αυξηθεί , ώστε ο στρατός να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε ό,τι προκύψει».

O Νικόλαος Βαφειάδης, δημοσιογράφος και επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ στο κανάλι του Ant1, στάθηκε από την πλευρά του, στην μακρά ιστορία του ΝΑΤΟ και στα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. «Το ΝΑΤΟ, το 2000 αντθμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, το Αφγανιστάν. Ήταν μία πρόκληση για το ΝΑΤΟ, με όσα είχε να αντιμετωπίσει. Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά για όλους είναι το ίντερνετ, το οποίο χρησιμοποιείται σαν όπλο από τους Αμερικανούς. Είναι ένα κουμπί δύσκολο να το κερδίσεις, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. Δημιουργείται συνεπώς ένα περιβάλλον το οποίο επηρεάζει τις καταστάσεις. Όπως τώρα ενόψει εκλογών, γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Προσπαθούν να διαλύσουν την Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ, έχει τα όπλα για να τα πολεμήσει όλα αυτά και θα τα καταφέρει».

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. «Οι προκλήσεις είναι πολλές, ξεκινούν από τις ίδιες πηγές. Έχουμε τα κλασσικά προβλήματα με την Τουρκία με εθνικούς πόρους και τα θέματα προστασίας. Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα της Μεσογείου και το ΝΑΤΟ, έχει ενεργό ρόλο και τη στηρίζει».

O Juraj Podolak, Multinational Sealift Coordination Center (HNDGS), υπογράμμισε, ότι οι πόλεμοι θα πρέπει να σταματήσουν και να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη. «Αυτό ακούγεται ιδανικό, αλλά μπορεί να συμβεί. Πολλές χώρες υιοθετούν την ιδέα και βοηθούν όσες χώρες έχουν ανάγκη. Το ΝΑΤΟ, έχει καταφέρει να παρέχει ισχυρή προστασία στις χώρες μέλη του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ομιλίες, έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις στις οποίες οι ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook