Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τοποθέτησης αεροστροβίλων στον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, τονίζοντας οτι μια τέτοια λύση δεν είναι η βέλτιση τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από τεχνικής πλευράς.

Αρχικώς, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπήρχε η πρόθεση εγκατάστασης των αεροστροβίλων στα Λινοπεράματα, όμως επειτα από αντιδράσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης, από το βήμα της Βουλής, δήλωσε πως η τοποθέτησή τους θα γίνει στα Χανιά, στον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας.

Το ΤΕΕ, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, οτι ο σταθμός της Ξυλοκαμάρας βρίσκεται πλησιέστερα σε οικισμούς, απο ότι ο ΑΗΣ στα Λινοπεράματα, που συν τοις άλλοις διαθέτει δυνατότητα λιμενικής σύνδεσης σε αντίθεση με αυτόν στην Ξυλοκαμάρα.

Στην επιστολή που απέστειλε το ΤΕΕ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά ενημέρωση για το αν ισχύουν τελικώς οι προθέσεις του Υπουργείου για τοποθέτηση των γεννητριών στην Ξυλοκαμάρα, προσθέτοντας οτι για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Όπως πληροφορηθήκαμε, με έκπληξη, από δημοσιεύματα του τύπου της προηγούμενης εβδομάδας υπάρχει πρόθεση τοποθέτησης αεροστροβίλων σε μονάδες της Κρήτης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Φαίνεται ή διαδίδεται ότι μετά από πολιτικές πιέσεις, οι γεννήτριες που προορίζονταν για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων  καταλήγουν να τοποθετούνται στον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας Χανίων. 

Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς να έχει εξεταστεί η σκοπιμότητα του ζητήματος ούτε από τεχνικής αλλά ούτε και από περιβαλλοντικής πλευράς. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων διαθέτει δυνατότητα άμεσης λιμενικής σύνδεσης σε αντίθεση με τον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας Χανίων και ακόμη τόσο η περιοχή του Λιμένα Σούδας όσο και η Ξυλοκαμάρα  βρίσκονται σίγουρα πλησιέστερα σε οικισμούς από όσο ο  ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε εάν ισχύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα και αν ναι προφανώς η συγκεκριμένη δράση θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τραπέζι του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  προκειμένου να καταλήξουμε στην βέλτιστη τεχνοοικονομικά και περιβαλλοντικά λύση. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειες σας που θα αφορούν την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook