“Ομάδα που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το σύνολο του δήμου” χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του “Χανιά Επόμενη Μέρα” – Δήλωσε θετικός σε προεκλογική συνεργασία εφόσον όμως υπάρχει κοινή αντίληψη – Θα είναι παρών ακόμα και αν το αποτέλεσμα των εκλογών τον τοποθετήσει στη θέση της αντιπολίτευσης

Τη βασική αντίληψη και προσπάθεια πάνω στην οποία στηρίζεται η κατάρτιση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού “Χανιά Επόμενη Μέρα” περιέγραψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι η ομάδα του αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το σύνολο του δήμου καθώς όπως είπε είναι συμπολίτες που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. 

Ο συνδυασμός του θα κατεβάσει ένα κεντρικό ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από συμβούλους οι οποίοι προέρχονται από το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Χανίων καθώς και ένα ψηφοδέλτιο στην κοινότητα Χανίων. Όπως διευκρίνισε ο συνδυασμός επιλέγει να περιμένει πρώτα τη δημιουργία δυνατών ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών ψηφοδέλτιων που δίνει την ευκαιρία ο νέος νόμος να καταρτιστούν τοπικά στις κοινότητες και να συνεργαστεί με αυτά.

Τόνισε δε, ότι η περιφέρεια έχει παραμεληθεί πάρα πολύ ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης και συγκεντρωτικής λειτουργίας του Καλλικράτη.

Αναλυτικά όπως ανέφερε:

“Ένα από τα καλά σημεία του Κλεισθένη είναι ότι δίνει τη δυνατότητα πραγματικής αυτοδιοίκησης σε θέματα καθημερινότητας από τα εκλεγμένα όργανα των κοινοτήτων. Για να γίνει πράξη αυτό οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να βρουν και να εκλέξουν εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά την περιοχή τους χωρίς σχέσεις εξάρτησης από τον κεντρικό δήμο ή από κόμματα. Σε αυτή τη λογική βλέπουμε με χαρά ότι γίνονται προσπάθειες να συγκροτηθούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις κοινότητες χωρίς να συσχετίζονται με δημαρχιακούς συνδυασμούς. Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να επανέλθει ο επιτυχημένος θεσμός του κοινοτάρχη. Αυτό για να συμβεί, έχει ως προϋπόθεση η δημοτική αρχή να είνια διατεθειμένη να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και πόρους, αλλά παράλληλα και οι εκλεγμένοι αιρετοί των κοινοτήτων να έχουν την ικανότητα να χειριστούν τα του οίκου τους.

Γι αυτό τον λόγο εμείς σε αυτή τη φάση δεν εμπλεκόμαστε ούτε συμμετέχουμε σε κατάρτιση ψηφοδελτίων στις κοινότητες αναμένοντας να προκύψουν δυνατά αμιγώς αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια τα οποία θα εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και θα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ανταγωνιστικά με δικό μας ψηφοδέλτιο. Θα είμαστε σε συνεχή διαδικασία συνεργασίας με αυτά τα πρόσωπα ώστε από την επόμενη των εκλογών σε όποια θέση και να βρισκόμαστε να έχουμε την καλύτερη συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά στην κοινότητα Χανίων, εξαιτιάς του γεγονότος ότι έχει να διαχειριστεί θέματα στρατηγικής σημασίας που δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο καθημερινότητας αλλά έχουν υπερτοπική διάσταση, εκεί ο συνδυασμός θα κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο”

Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι επιδίωξη του συνδυασμού είναι να συνεργαστεί την επόμενη μέρα δημιουργικά με παρατάξεις ή πρόσωπα που έχουν την ίδια αντίληψη με αυτόν σε βασικά θέματα του δήμου. Σε ερώτηση για το αν είναι ανοιχτός σε πιθανή προεκλογική συνεργασία με άλλον συνδυασμό δήλωσε θετικός με προϋπόθεση ωστόσο να υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ των δυο πλευρών. 

Όπως είπε:

“Εξαρτάται από το πρόσωπο. Αν με κάποια πρόσωπα έχουμε κοινή αντίληψη για κάποια θέματα γιατί να μην είμαστε θετικοί. Αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε θέματα αντίληψης για το πώς μπορεί να διοικηθεί ένας δήμος σαφώς και δεν μπορεί να γίνει αυτό.”

Τέλος ο κ. Αρχοντάκης, ρωτήθηκε αν θα παραμείνει παρών στο δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση που η κάλπη τον κατατάξει στη θέση της αντιπολίτευσης ή αν θα αποχωρήσει όπως είχε κάνει το 2012

Ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι παρών και εξήγησε για ποιο λόγο τότε δεν είχε φέρει εις πέρας τη θητεία του ως επικεφάλης του συνδυασμού του αλλά είχε αποχωρήσει:

“Από όποια θέση κι αν βρίσκομαι θα μείνω στο δημοτικό συμβούλιο γιατί όχι μόνο το επιθυμώ αλλά γιατί και η όποια δημοτική αρχή προκύψει έχει ανάγκη από συνεργασίες, από διάλογο και από θέσεις, άρα οι μειοψηφίες έχουν έναν επιπλέον ρόλο να διαδραματίσουν. Σε σχέση με την αποχώρησή μου από τα κοινά την περίοδο 2012 μέχρι σήμερα, η αποχώρησή μου έγινε για συγκεκριμένους λόγους καθώς κλήθηκα να αντιμετωπίσω σοβαρά επαγγελματικά θέματα. Δεν έγινε ξαφνικά, ενημέρωσα την ομάδα και εκείνη αποδέχτηκε την αποχώρηση και όρισε επικεφαλής τον κ. Τσαπάκο. Εγώ ασχολήθηκα με τα ζητήματα που είχαν προκύψει, δεν πήγα σε άλλη παράταξη, δεν εγκατέλειψα “πουλώντας” τον συνδυασμό μου, δεν κατέβηκα στις εκλογές του 2014 και μετά από αρκετά χρόνια, είμαι έτοιμος να προσφέρω στον δήμο”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook