Ποια είναι η πρώτη εταιρεία που δεν απέκλεισε «αναστολή» των παραγγελιών για Boeing 737 MAX

Καταγγέλλοντας ελλιπή πληροφόρηση οι οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος των Αιθιοπικών Αερογραμμών εγκατέλειψαν τις συνομιλίες που είχαν με αξιωματούχους της αεροπορικής εταιρείας στην Αντίς Αμπέμπα.

«Είμαι τόσο θυμωμένος» δήλωσε ο 38χρονος πολίτης της Υεμένης Αμπντουλματζίτζ Σαρίφ, ο οποίος έχασε τον γαμπρό του στην αεροπορική τραγωδία της Κυριακής. «Μας κάλεσαν για να μας δώσουν αναφορά για τα πτώματα και τους λόγους της συντριβής του Boeing 737, αλλά δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση».

«Δεν πήραμε απαντήσεις» είπε στο Reuters και ο Σάλταν Αλ Μουτάιρι, που έχασε στο τραγικό δυστύχημα τον αδελφό του.

Συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης ET 302 είχαν συγκεντρωθεί σήμερα σε αίθουσα ξενοδοχείου της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας για να επιβιβαστούν από εκεί σε λεωφορεία, που θα τους οδηγούσαν στον τόπο της συντριβής.

Ορισμένοι είπαν ότι ζητούν περισσότερη «διαφάνεια» από την αεροπορική εταιρεία και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, ενώ μέλος του προσωπικού της εταιρείας τους απάντησε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν κάθε μέρα. Ο 39χρονος Τεουφίκ Άχμεντ, τον οποίο έχει μεγαλώσει ο πατέρας του Άχμεντ Νουρ Μοχάμεντ, του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, ταξίδεψε μέχρι εκεί από το σπίτι του στο νότιο τμήμα της χώρας για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεκρό. «Ο Άχμεντ ήταν η περηφάνια της οικογένειας» δήλωσε στο Reuters, «το να πάω στον τόπο του δυστυχήματος είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι’ αυτόν».

Οι 149 επιβάτες και τα 8 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το Boeing 737 MAX 8 των Αιθιοπικών Αερογραμμών συνετρίβη, έξι λεπτά μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα. Η Αιθιοπία, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν υπερήφανη για τις κρατικές της αερογραμμές, την πιο επιτυχημένη της εταιρεία και την μόνη επικερδή αεροπορική εταιρεία στην υποσαχάρια Αφρική.

Μεταξύ των νεκρών είναι 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Κινέζοι, 8 Ιταλοί, 8 Αμερικάνοι. Οι επιβαίνοντες ανήκαν σε συνολικά 35 διαφορετικές εθνικότητες.

Τον τόπο του δυστυχήματος σχεδιάζουν να επισκεφθούν επίσης μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

«Επισκεφθήκαμε τον τόπο της συντριβής χθες και πηγαίνουμε εκεί και σήμερα. Είναι μια τεράστια απώλεια για μας, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το αν θα παραλάβουμε τα λείψανα ή όχι είναι απογοητευτικό και επώδυνο» δήλωσε ο Χάμζι Άμπντι Χουσέιν, ο οποίος έχασε στο δυστύχημα τον θείο του Μουκάαντ Χουσέιν Αμπντέλα.

Η Ethiopian Airlines ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ότι αντιπροσωπεία από την Αιθιοπία μετέφερε τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στο Παρίσι όπου θα υποβληθεί σε ανάλυση το περιεχόμενό τους.

Την ίδια ώρα το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις Boeing 737 MAX 8 και 9 στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.

Επίσης το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε επικαλούμενο ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας ότι αναστέλλονται οι πτήσεις αεροπλάνων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο της Ρωσίας μετά το δυστύχημα της Κυριακής. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 Airlines είχε ανακοινώσει ότι καθηλώνει στο έδαφος τα Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει από την περασμένη Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι στον στόλο της που αποτελείται από 96 αεροπλάνα περιλαμβάνονται δύο Boeing 737 MAX, τα μόνα αυτού του τύπου που ανήκουν σε αερομεταφορείς της Ρωσίας.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της ινδονησιακής Garuda δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα η αεροπορική εταιρεία να αναστείλει τις παραγγελίες που έχει κάνει για Boeing 737 MAX, ενώ η τελική απόφασή της θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Ο Άρι Ασχάρα πρόσθεσε ότι το μοναδικό Boeing 737 MAX της εταιρείας θα μείνει καθηλωμένο στο έδαφος έως ότου υπάρξει ανακοίνωση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η FAA ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος προσωρινά τα Boeing 737 MAX που πετούν στις ΗΠΑ.

Οι πτήσεις των 737 MAX απαγορεύτηκαν στις περισσότερες χώρες στον κόσμο μετά το δυστύχημα αυτό, το οποίο ήταν το δεύτερο για το σχετικά νέο αυτό μοντέλο της Boeing μέσα σε πέντε μήνες. Τον Οκτώβριο, 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα ενός MAX 8 της ινδονησιακής εταιρίας Lion Air.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook