Δείτε το τρέιλερ από το ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις»

Πριν από έναν χρόνο και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κορυφαίων επιστημόνων έγινε η παγκόσμια πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις».

Την ευκαιρία να απολαύσουν το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ για μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών, θα έχουν και οι Κρητικοί καθώς το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί, την Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ομιλητές θα είναι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Παπακώστας και ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσσάς, ο οποίος είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της παραγωγής.

Η προβολή διοργανώνεται απο τον σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σε συνδιοργάνωση Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

«Τον Απρίλιο του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη με δυο πλοιάρια, την ‘Καλλιόπη' και την ‘Ευτέρπη', που είχαν εξοπλίσει οι Φώτης, Νικόλας και Ηλίας Λενδιακοί, ξεκίνησαν το ετήσιο ταξίδι τους για τη Βόρειο Αφρική. Καπετάνιος ήταν ο Δημήτρης Κοντός. Μεσοπέλαγα πέφτουν σε καταιγίδα και για να προφυλαχθούν καταφεύγουν στον απάνεμο όρμο ‘Ποταμός' των Αντικυθήρων. Εκεί στα παράλια του νησιού και μέχρι να συνεχίσουν την πορεία τους άρχισαν να κάνουν κάποιες καταδύσεις.

Σε μια από αυτές, ο δύτης Ηλίας Λυκοπάντης ή Σταδιάτης, σε βάθος πενήντα και πλέον μέτρων, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ναυάγιο γεμάτο με αρχαιολογικούς θησαυρούς. Από τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει ανελκυστεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα ευρήματα ήταν κι ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών, που δεν ήταν άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πέρασαν 118 χρόνια και η μελέτη του συνεχίζεται ακόμα...»

Με αυτά τα λόγια εισάγει τον θεατή στο σημαντικότερο ίσως αντικείμενο που έχει ανελκυστεί από το περίφημο ναυάγιο του 1ου αι. π. Χ., αλλά κι ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, το ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Αφηγήσεις»

Κορυφαίοι καθηγητές της αστροφυσικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της παλαιογραφίας και άλλων συναφών επιστημόνων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σημειώνουν στον φακό του Νίκου Παπακώστα, δημιουργού του ντοκιμαντέρ, τα κυριότερα και νεότερα στοιχεία γύρω από τον αρχαιότερο υπολογιστή και το πρώτο μηχανικό σύμπαν στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και τα ερωτηματικά που ακόμα γεννάει ο Μηχανισμός συμπυκνώνονται σε ένα φιλμ διάρκειας μιάμισης ώρας, κάνοντας πιο κατανοητή την αξία του μοναδικού αυτού αντικειμένου.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας CANTO ΜΕDITERRANEO, μιας εταιρίας πολιτισμού, αναγνωρισμένης στην Πύλη Πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον πολιτισμό και στην οικονομία της χώρας. Επίσης, να προκαλέσει την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συναντήσεων, καθώς και πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, όπως εκθέσεις, εκδόσεις, προβολές, ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ..

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντερ

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Νίκος Παπακώστας είναι συνθέτης, ποιητής και σκηνοθέτης. Κατάγεται από την ορεινή Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες αλλά και δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες ηθοποιούς.

Η μουσική του κινείται σε πολλά επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ  και έχει σκηνοθετήσει και πολλές από αυτές. Η δισκογραφία του ξεπερνά τα δεκαπέντε ολοκληρωμένα άλμπουμ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλά από αυτά έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ο Νίκος Παπακώστας, πέρα από μουσικά του έργα, έχει εκδώσει τρία βιβλία, έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και έχει δημιουργήσει πολιτιστικά ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με την ελληνική τηλεόραση στο Λονδίνο καθώς και διάφορες διεθνείς ιστοσελίδες. Το ποιητικό του έργο είναι επίσης ευρύ. Έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος, λιμπρέτα για ορατόρια, όπως το REQUIEM MEDITERRANEO, που ανέβηκε από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, καθώς και ποιητικές αποδόσεις αρχαίων κειμένων, όπως η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ», που ανέβηκε με θεατρική μορφή σε πολλά θέατρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επίσης, έχει εκδοθεί η μονογραφία του για το Σμυρναίικο τραγούδι με τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» και πρόσφατα κυκλοφορεί σε βιβλίο και η ποιητική συλλογή του «Εμμέτρως» από τις εκδόσεις «Πολιτιστική δράση- ΕΜΣΕ»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook