Ήταν ένας από τους όρους της δωρεάς της οικίας του Βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας στον Δήμο Χανίων

Μικρό χρονικό διάστημα μετά την εκδήλωση αφιερωμένη στους Σφακιανούς Βουλευτές της Κρητικής Πολιτείας και με κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Σφακιανών Χανίων και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών επαναφέρουν το θέμα της εκπλήρωσης του όρου δωρεάς της βίλας Κούνδουρου στον Δήμο Χανίων, που αφορούσε στην ανέγερση ανδριάντα του Μανούσου Κούνδουρου, στον προαύλιο χώρο της οικίας του.

Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι Ευτύχης Κοπασάκης και Ανδρέας Κούνδουρος αναφέρονται τα εξής:

«Η βίλα Κούνδουρου έχει ιστορική αξία για τους Σφακιανούς. Ήταν η κατοικία του Μανούσου Κούνδουρου, Σφακιανού πρωτεργάτη της «τυχερής» Επανάστασης του 1895, βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Σύμβουλου του Αρμοστή και Γενικού Διοικητή Κρήτης μετά την Ένωση.

Δωρήθηκε το 1979 από το γιο του Νέαρχο στο Ελληνικό Δημόσιο που την παραχώρησε για χρήση στο Δήμο Χανίων. Ένας από τους όρους της δωρεάς ήταν και η ανέγερση ολόσωμου ανδριάντα του πατέρα του.

Ο όρος έπρεπε να εκπληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια, δυστυχώς όμως παραμένει ανεκπλήρωτος. Πριν από 2,5 χρόνια το οίκημα παραχωρήθηκε εκ νέου από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Χανίων, για μια εικοσαετία και για τις δράσεις της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ)».

Η Ένωση Σφακιανών Π.Ε. Χανίων και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών καλούν τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ να υλοποιήσουν τη διπλή δέσμευση που δημόσια έχει επαναληφθεί, στην πρόσφατη εκδήλωση στο ΚΑΜ για τους Σφακιανούς βουλευτές επί Κρητικής Πολιτείας:

Να εκπληρωθεί ο όρος της δωρεάς και να ανεγερθεί ο ανδριάντας του Μανούσου Κούνδουρου στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, και να τιμάται η διαδρομή και η προσφορά του, και στο πρόσωπό του η Ιστορία των Σφακιών και της Κρήτης, σε ένα τουλάχιστον δωμάτιο του οικήματος. Είναι χρέος και ιστορικό μας καθήκον! 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Χανίων Ευτύχης Κοπασάκης
Ο πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών Ανδρέας Κούνδουρος»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook