Δήλωση “βόμβα” του προέδρου του ΟΑΣΠ για το “τέρας” της γραφειοκρατίας : “Οι γείτονες παίζουν τον κόσμο στα χέρια τους και εμείς εσωστρεφούμε με ότι πιο αρνητικό υπάρχει…” –  Γιατί χαρακτήρισε τα Χανιά ως “μουσείο κατολισθήσεων” 

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Στο Δημαρχείο Χανίων συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών και μελών του συντονιστικού πολιτικής προστασίας του νομού Χανίων.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στην αντιμετώπιση των υδρομετεωρολογικών και κατολισθητικών φαινομένων και στην οδική ασφάλεια. 

Ο καθηγητής γεωδυναμικής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που είχαν εντοπιστεί αρχικά και που αφορούν σε όλων των ειδών τις υποδομές στο νομό Χανίων.

«Η δεύτερη επίσκεψη ανέδειξε καταστροφές που δεν είχαμε εντοπίσει στην πρώτη περίοδο που ήταν περίοδος έκτακτης ανάγκης. Καταστροφές που αφορούν όχι μόνο οδικό δίκτυο, όχι μόνο τεχνικά έργα, αλλά και σε άλλες υποδομές και ζημιές στο αγροτικό προϊόν δεδομένου ότι πολύ μεγάλες περιοχές  έχουν αποκλειστεί από την διακίνηση των αγροτικών αγαθών. Έτσι λοιπόν επιβάλλεται να δούμε τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση.

Βεβαίως εκείνο το οποίο προέχει είναι να επιλυθούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σε ένα επίπεδο των 2-3 μηνών για να μην χάσουμε πολύ χρόνο από την επερχόμενη τουριστική περίοδο……

…..Τα πράγματα είναι πιεστικά γιατί τα γρανάζια της γραφειοκρατίας καταδυναστεύουν τα πάντα. Θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι.

Το δεύτερο που είναι για εμένα αρκετά σημαντικό είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός  ο οποίος πρέπει να βασιστεί στα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν και από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την σύμπλευση υδροδυναμικών και γεωδυναμικών φαινομένων…»

Σε ότι αφορά στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο κ. Λέκκας τόνισε πως πρέπει να σχεδιαστεί η ανάκαμψη του νομού Χανίων για τα επόμενα 30-40 χρόνια με ενσωμάτωση των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής και με ενσωμάτωση της πρόληψης στην φάση της αποκατάστασης. 

Για την γραφειοκρατία: Χρειάζεται να ξεκολλήσουμε το κολλημένο μυαλό  μας

Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια  που προκαλεί η γραφειοκρατία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν καταιγιστικός.

«Χρειάζεται να ξεκολλήσουμε το κολλημένο μυαλό μας.  Εγώ δεν είδα ποτέ κάποιο νομοθέτημα να λύνει προβλήματα. Θέτει προβλήματα επιπλέον. Έχω πάει σε 13 χώρες τον τελευταίο χρόνο και δεν υπάρχει πουθενά αυτό το γραφειοκρατικό κόλλημα που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα. Ζούμε για την γραφειοκρατία, μας αρέσει η γραφειοκρατία, είναι ένας ολόκληρος πληθυσμός και σύστημα που αυτοτροφοδοτείται με ητν γραφειοκρατία και δεν αφήνει να πάμε μπροστά. 

Σε ένα έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απορροφά το 70% η γραφειοκρατία και το 30% η παραγωγική εργασία. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 20% η παραγωγική εργασία και 80% η γραφειοκρατία. Για να αγοράσουμε ένα πακέτα χαρτί Α4  χρειάζεται να ξοδέψουμε δύο πακέτα χαρτιά Α4….

Αυτό είναι ένα σύστημα που αν θέλουμε ως χώρα να πάμε μπροστά πρέπει να το απορρίψουμε.  

Είμαστε ως  χώρα πίσω. Όταν οι γείτονες παίζουν  στο ένα χέρι τον Πούτιν και τον Τραμπ , εμείς ασχολούμαστε με κάποιες βαλίτσες και κάποιες τρίτες  χώρες που δεν παίζουν κανέναν ρόλο.  Οι γείτονες παίζουν τον κόσμο στα χέρια τους και εμείς εσωστρεφούμε με ότι πιο αρνητικό υπάρχει…»

«Μουσείο» κατολισθήσεων στο νομό Χανίων

Στο μεταξύ ο καθηγητής γεωδυναμικής θέλοντας να δώσει το  εύρος των αλλαγών που έγιναν στην γεωμορφολογία του νομού Χανίων, είπε χαρακτηριστικά ότι ο νομός θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα μουσείο κατολισθήσεων…

«Έχουμε να κάνουμε με όλων των τύπων των κατολισθήσεων, δηλαδή στον όρο κατολισθητικά φαινόμενα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μουσείο εδώ στην περιοχή…»

Όπως είπε όλων των ειδών οι κατολισθήσεις υπάρχει στα Χανιά και είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος βλέπει όλα αυτά συσσωρευμένα σε μια περιοχή.

«Αν μπορέσω θα φέρω τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο να τους δείξω το μουσείο των κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν καταστρέψει υποδομές, έργα, κατασκευές, κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και έχουν αλλάξει το περιβάλλον».

Δήμαρχος Χανίων: “Ζητάμε την απαραίτητη χρηματοδότηση & την αναγκαία ευελιξία από το κράτος“

Eπιδιώκουμε να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση από το κράτος, την απαραίτητη χρηματοδότηση και την αναγκαία ευελιξία, ούτως ώστε να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επουλώσουμε τις πληγές μας, έπειτα από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα”.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο περιθώριο της  συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της (Κ.Ε.Δ.Ε.), Ο κ. Βάμβουκας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών, κάνοντας λόγο για  “σημαντικούς συμμάχους” σε αυτή την προσπάθεια. 

“Βεβαίως και έχουμε δει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και δεν το αμφισβητούμε, όμως θα πρέπει να γίνουν πολλά, γιατί τα προβλήματά μας είναι τεράστια”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, αναφερόμενος και στη σημαντική συνδρομή του καθηγητή Εφαρμοσμένης & Δυναμικής Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα.

“Επίσης είχα την ευκαιρία να τους ενημερώσω για το γεγονός ότι στα Χανιά δεν αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες, που είχαμε υποστεί τον Οκτώβριο του 2017, καθώς φροντίσαμε και υλοποιήσαμε σειρά αντιπλημμυρικών έργων. Όμως συνολικά και στο Δήμο Χανίων αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα, καθώς, όπως εκτίμησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, το ύψος των καταστροφών προσεγγίζει τα 17,5 εκατ. ευρώ, τα οποία και αιτηθήκαμε από την Κεντρική Κυβέρνηση προς ενίσχυση στο Δήμο Χανίων”, κατέληξε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα Χανιά

Αυτοψία στους τόπους που προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου στα Χανιά, πραγματοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στελέχη του Ποταμιού το πρωί της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόταν και από τον Δήμαρχο Κισσάμου Θεόδωρο Σταθάκη, ο οποίος και του έδειξε τα πιο προβληματικά σημεία στον δήμο Κισσάμου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και κ. Σταθάκης συμφώνησαν ότι: “οι εμβαλωματικές παρεμβάσεις των συνεργείων του Δήμου έχουν διορθώσει πολλά από τα προβλήματα. Η Κίσσαμος όμως δεν θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση εάν δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση τόσο της περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων”.

Στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι, ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρακολούθησε την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στον Δήμο Χανίων, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα Χανιά από την θεομηνία. 

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο κ.Θεοδωράκης είπε:

«Πρέπει οι Δήμοι, η Περιφέρεια και κυρίως η κεντρική διοίκηση, τα υπουργεία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Εάν αυτό δεν συμβεί τα Χανιά θα περάσουν ένα άσχημο καλοκαίρι. Και όχι μόνοι οι Χανιώτες αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που τα επισκέπτονται.

Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις, να έχουν τη συναίνεση όλων μας, να μην υπάρχει αντιπολιτευτική μικροπολιτική για να δούμε ποια έργα μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες 20 με 40 μέρες.

Οι Δήμοι και στον Πλατανιά, και στην Κίσσαμο, και στο Σέλινο και στα Σφακιά το διαπίστωσα πάλι ο ίδιος, έχουν κάνει πρόχειρα έργα. Έχουν δώσει βολεματικές λύσεις, αλλά δεν είναι λύσεις που μπορούν να κρατήσουν για ολόκληρο το καλοκαίρι. Θα πρέπει πολύ άμεσα να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις.

Συναντήθηκα και με τον Περιφερειάρχη. Είναι αισιόδοξος ότι θα έρθουν τα λεφτά που τους έχουν υποσχεθεί. Δεν είναι όμως μόνο τα λεφτά. Πρέπει να έρθουν μηχανικοί, να έρθουν μηχανήματα και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, ώστε να έχουμε την ολοκλήρωση των έργων μετά από 20 και 40 μέρες. Δεν έχει καμιά χρησιμότητα τα έργα στην Κρήτη να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όταν θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ή τώρα θα αναστηθούν ξανά τα Χανιά ή θα καταστραφούν».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook