Πρόβλεψη για νέα τμήματα, αυξηση των κλινών στη ΜΕΘ, καμία “εξαφάνιση” τμήματος, καμία διαδικασία “εν κρυπτώ”,  απαντά η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων στην Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Χανίων, για το νέο Οργανόγραμμα του Ιδρύματος

Το Νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομειου Χανίων βελτιώνει σημαντικά την λειτουργία του Ιδρύματος και προέκυψε ύστερα από διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα και τους γιατρούς του Νοσοκομείου, ενώ αποτελεί αποτέλεσμα σύνθεσης, μεταξύ του ιδεατού και του εφικτού, επισημάνθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του διοικητή Μηνά Βουλγαρίδη, του αναπληρωτή διοικητή Γιώργου Ζουρίδη και του Χαρίτωνα Παπαδάκη, πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Αφορμή της συνέντευξης, στάθηκαν οι ανακοινώσεις (δείτε εδώ) και οι δημόσιες δηλώσεις μελών της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων (ΕΓΕΣΥΧ) που κατηγορούν εν πολλοίς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, οτι η διαδικασία σύνταξης του νέου Οργανογράμματος έγινε “εν κρυπτώ”, χωρίς τη “φωνή” των γιατρών, οτι με βάση το εγκεκριμένο από το υπουργείο Οργανόγραμμα, συγχωνεύονται και “εξαφανίζονται” τμήματα του Νοσοκομείου αλλά και οτι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών στη ΜΕΘ.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Μηνάς Βουλγαρίδης, έκανε λόγο για “ολιγομελή ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, που με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις αντιπαρατίθεται με ψεύδη και ανακρίβειες στην προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών”, προσθέτοντας οτι ούτε η διαδικασία σύνταξης του Νέου Οργανογράμματος δεν έγινε εν κρυπτώ, – αφού ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσης έκτασης συζήτηση με τους γιατρούς και τον Πρόεδρο του Επισημονικού Συμβουλίου – ούτε προβλέπει καμία «εξαφάνιση» λειτουργούντος Τμήματος, Μονάδας ή Ιατρείου του Γ.Ν. Χανίων, αλλά αντίθετα προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, Αγγειοχειρουργικής Μονάδας, Παιδοορθοπεδικής Μονάδας, μονάδας Μετααναισθητικής Φροντίδας, ενώ αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί της ΕΓΕΣΥΧ – το νέο Οργανόγραμμα προβλέπει την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ.

Ο κ. Βουλγαρίδης επεσήμανε οτι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν εξωραϊζει την πραγματικότητα, φτιάχνοντας ειδυλλιακές εικόνες, ωστόσο το Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί καλύτερα “απο χθες”, ενώ διαβεβαίωσε “τη χανιώτικη κοινωνία οτι με το νέο Οργανισμό γίνονται σημαντικές και ορατές βελτιώσεις”. (Δείτε εδώ όλη την ομιλία του διοικητή του Νοσοκομείου Μηνά Βουλγαρίδη)

Όσον αφορα τον αριθμό των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, η διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζήτήσει, με βάση τις υπάρχουσες λειτουργικές ανάγκες του Νοσοκομείου,  225 μόνιμους γιατρούς, ωστόσο το Υπουργείο ενέκρινε την αύξηση των μόνιμων γιατρών από 187 σε 197. Όπως αναφέρθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ζουρίδη, βάση νόμου, ο αριθμός των γιατρών προκύπτει με βάση έναν συντελεστή και τον αριθμό των κλινών κάθε νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, κ. Χαρίτων Παπαδάκης, εκλεγμένος από γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος, σημείωσε οτι ο Οργανισμός έχει προβλήματα, αλλά στην παρούσα φάση είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα.

“Πράγματι ο Οργανισμός έχει προβλήματα αλλά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλιου ειναι αρκετά ικανοποιητική. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν μεταξύ της απόστασης που υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού, δηλαδή της Υπουργικής  Απόφασης και της Διοίκησης. Σίγουρα όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης έχουν τη δύσκολη αποστολή να ισορροπήσουν μεταξύ του ιδεατού και του εφικτού. Μεταξύ του ιδεατού, μπορεί να είναι οι προτάσεις των συνελεύσεων αλλά και του εφικτού που είναι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως αυτή που ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής (δηλαδή για την υπουργική απόφαση του 1986, που αφορά τον υπολογισμό των γιατρών)”.

Ο κ. Παπαδάκης, επεσήμανε οτι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, κινήθηκε στα πλαίσια του εφικτού, ενώ τόνισε οτι αν υπάρχει αρραγές μέτωπο μεταξύ γιατρών και διοίκησης του Νοσοκομείου, αυξάνονται οι πιθανότητες θετικής ανταπόκρισης των διεκδικήσεων προς το Υπουργείο.

“Στην παρούσα φάση θα ήταν χρήσιμο, να κινηθούμε πίσω από την απόφαση του διοικητικού συμβουλιου που είναι στα πλαίσια του εφικτού, γιατί αν ακολουθήσουμε το ιδεατό θα έχουμε πολύ λιγότερες δυνατότητες επιτυχίας. Πάντοτε οταν υπάρχει ένα μέτωπο διασπασμένο έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας από ένα μέτωπο ενωτικό, που θα μπορούσε να είναι, όλοι μαζί τόσο η Διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι και οι γιατροί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook