Για την «διατήρηση της παράδοσης της τσικουδιάς είναι επιτακτική ανάγκη» κάνει λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβαση του.

Στην ένσταση-διαμαρτυρία του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ν. Ηρακλείου Κρήτης (ΣΠΑΤΝΗ) και του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ν. Λασιθίου (ΣΠΑΤΝΛ) για το περιεχόμενο της εγκυκλίου Ε.2036/28-02-2019 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, ο Γραμματέας ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Ι. Μιχελογιαννάκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σπ. Δανέλλης,με αναφορά τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στ. Αραχωβίτη. 

Στην ένσταση-διαμαρτυρία των ανωτέρω Συλλόγων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «… Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το περιεχόμενο της εγκυκλίου αυτής, το οποίο ερμηνεύει την εν λόγω διάταξη με εξαιρετικά ανεπιεική τρόπο, πολλές φορές αντίθετο στην κοινή λογική και τα συναλλακτικά ήθη, οδηγώντας σε ξεκάθαρη προσβολή της αρχής της αναλογικότητας και θίγοντας υπέρμετρα και αναίτια τα συμφέροντά μας... 

1) Η υποχρέωση ανάρτησης των ατομικών στοιχείων των προμηθευτών … 

2) Η εγκύκλιος εκτιμά… , ότι ιδίως οι αμβυκούχοι που παρακράτησαν αντί άλλη αμοιβής σε χρήμα ένα ποσοστό του αποστάγματος δεν είναι «δικαιούχα παραγωγής» πρόσωπα.  …    

3) Η δε τρίμηνη προθεσμία … μέχρι τις 18.03.2019 … καθίσταται ανέφικτη η διάθεση του συνόλου του προϊόντος που ο αμβυκούχος καλόπιστα παρακράτησε ως αποστακτικό δικαίωμα κατά την παρελθούσα αποστακτική περίοδο...  

4) … ο περιορισμός αυτής της διάθεσης του αποστακτικού δικαιώματος εφεξής είναι εξαιρετικά δυσανάλογος. [Οι αμβυκούχοι] παράγουν κατά κανόνα για οικεία κατανάλωση ή/και μόνο μερική διάθεση προς πώληση. Το έθιμο της παρακράτησης ποσοστού του παραγόμενου ως αποστακτικού δικαιώματος ήταν και εξακολουθεί να είναι απολύτως απαραίτητο …για τη διατήρηση του πολιτιστικά αξιόλογου και προστατευτέου παραδοσιακού τόπου απόσταξης. 

5) … φέρεται να απαγορεύει εξ ολοκλήρου τη μεταπώληση του παραδοσιακού αποστάγματος σε τιμές χονδρικής από τις κάβες… η γραμμή προμήθειας παραδοσιακών αποσταγμάτων προς τα καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης θίγεται ανεπανόρθωτα και αναιτιολόγητα.    
  
6) … ευθεία διακριτική μεταχείριση υπέρ των πωλητών βιομηχανικά παραγόμενων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων …  

7) …προβληματίζει ο προσδιορισμός της «νόμιμης ονομασίας» … γενικά και αόριστα «προϊόντος παραδοσιακής απόσταξης». Υπάρχει κάποια διαφωνία με το να ονομάζονται τα παραγόμενα από εμάς «τσικουδιά» ή/και «τσίπουρο» παραδοσιακής απόσταξης, ώστε να είναι σαφής και η τοπική προέλευση και τα επιμέρους ειδικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού προϊόντος…;

8) … ο χρόνος έκδοσης της εγκυκλίου όπως και το γεγονός ότι αυτή δεν μας κοινοποιήθηκε … χωρίς εμείς ποτέ να ενημερωθούμε αρμοδίως για την επέλευση της αλλαγής.   

…εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκύκλιο αυτή και επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ανάκλησή της, την τροποποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και τον περιορισμό των δυσανάλογων και υπέρμετρα αρνητικών συνεπειών της στα νόμιμα δικαιώματά μας». 

Οι ανωτέρω αναφέροντες Βουλευτές, με την παρέμβασή τους, ζητούν από τους κ.κ. Υπουργούς να προβούν σε όλες απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση και την, κατά το καλύτερο δυνατόν, άμεση και ουσιαστική διευθέτηση του προαναφερθέντος ζητήματος που θέτουν ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ν. Ηρακλείου και θέτουν ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ν. Λασιθίου. Ειδικότερα, ζητούν την ανάκληση της προαναφερόμενης εγκυκλίου και την σύσταση Επιτροπής που να εξετάσει συνολικά το θέμα και να καταλήξει σε ένα δίκαιο, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook