Η παραχώρηση της οικίας του αείμνηστου Κρητολόγου Ελευθερίου Πλατάκη, των προσωπικών του αντικειμένων και του αρχειακού του υλικού, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε σήμερα (18/3), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με την ανηψιά του διακεκριμένου Βραχασώτη επιστήμονα κ Ειρήνη Τουτουντζάκη.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός, το κτίριο που επιθυμούν να παραχωρήσουν στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό, οι συγγενείς του Ελευθερίου Πλατάκη - μετά την αναπαλαίωση που θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του Δήμου - δύναται να διατεθεί για την υλοποίηση δράσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος αλλά και ν΄αποτελέσει έναν χώρο επισκέψιμο καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου (σε ημέρες και ώρες που εκ των προτέρων θα αποφασιστούν), αφού πρώτα διευκρινιστεί επί της ουσίας, ο τρόπος λειτουργίας του.

Είναι γεγονός - ανέφερε - ότι η συγκεκριμένη οικία, καθώς και τα χειρόγραφα, τα βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα του διακεκριμένου επιστήμονα, θα πρέπει να πάρουν την θέση που τους αξίζει, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας και ευρύτερα".

Ως γνωστόν ο αείμνηστος κρητολόγος Ελευθέριος Πλατάκης, εκ Βραχασίου ορμώμενος, εντάσσεται στις κορυφαίες πνευματικές μορφές, τόσο της Κρήτης όσο και της Ελλάδας. Τιμήθηκε εν ζωή με Έπαινο και Βραβείο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (1955), με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος Γεωργίου του Α' (1947), με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων (1949) και με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940-41 (1953), ενώ το μοναδικής αξίας αρχείο του, με το πλούσιο και σπάνιο φυτολογικό και σπηλαιολογικό περιεχόμενο του, φυλάσσεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook