Τα οφέλη στην υγεία και τη ψυχολογία

Για έβδομη χρονιά το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 2500 μεμονωμένοι πολίτες ή οικογένειες έχουν αποκτήσει, για τουλάχιστον μία χρονιά, ένα από τα αγροκτήματα του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, 100 λαχανόκηποι, έκτασης 100 τ.μ. έκαστος, θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να μάθει στους συμπολίτες μας να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και έχουν περάσει από το πρόγραμμα αυτό και εκατοντάδες οικογένειες» τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» o υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος Τάσος Λιθουργίδης, διευθυντής του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Το Αγρόκτημα και το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ παρέχουν στους κατόχους των λαχανόκηπων συμβουλευτική υποστήριξη με φοιτητές του Τμήματος και γεωπόνους, νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε λαχανόκηπο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Όπως εξήγησε ο κ.Λιθουργίδης και στην περίπτωση των 100 νέων τεμαχίων γης, που από σήμερα 18 Μαρτίου είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, το πρόγραμμα αφορά την παράδοση 100 τετραγωνικών γης μέσα στον χώρο που έχει οριστεί και οργανωθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης τα τελευταία χρόνια και δη κοντά στα επονομαζόμενα «Πράσινα Φανάρια». Εκεί θα απευθυνθεί κάθε πολίτης, ώστε να του παραχωρηθεί για ένα χρόνο ένα τέτοιο τεμάχιο.

Σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται αυτόνομη τροφοδοσία νερού και «έτοιμο κατεργασμένο το έδαφος, ώστε να φυτέψει τα πρώτα του λαχανικά». Στη διάθεσή όσων συμμετάσχουν θα είναι, εκτός από τους φοιτητές, και «ο γεωπόνος των Κήπων που συμβουλεύει στην καλλιέργεια των λαχανικών».

Οι παλαιότεροι καλλιεργητές και τα οφέλη στην υγεία και τη ψυχολογία
«Έχουμε ακόμη και κάποιους που αγαπούν τη γη και παραμένουν από την αρχή, από το πρώτο έτος και φέτος στην όγδοη χρονιά, συνεχίζουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, αφού έχουν αντιληφθεί πόσο τους ωφελεί να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, οφέλη που χάρη σε αυτή τη δράση είναι πολλαπλά» ανέφερε ο κ.Λιθουργίδης.

«Έχουν το πλεονέκτημα να καλλιεργούν με τα χέρια τους τα δικά τους λαχανικά, τα οποία μάλιστα είναι καλλιεργημένα με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, απαλλαγμένα από χημικά, λαχανικά που έχουν και τη νοστιμιά του… ιδρώτα του καλλιεργητή» σημείωσε την ίδια ώρα ο υπεύθυνος της δράσης του ΑΠΘ. Μάλιστα δεν παράλειψε να τονίσει πως η όλη διαδικασία αποτελεί και μια μέθοδο «άσκησης, επαφής με τη φύση, συζητήσεων, κοινωνικών επαφών με σημαντικά ψυχολογικά οφέλη για τους συμμετέχοντες».

«Το κύριο που θα πρέπει να διαθέτει όποιος ενδιαφερθεί θα πρέπει να είναι όρεξη, και λίγος χρόνος. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα από δύο ώρες αν αφιερώσει κάποιος, θα μπορεί να έχει λαχανικά για την οικογένεια του, για όλη την καλλιεργητική περίοδο» ανέφερε ο διευθυντής του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όποιος ενδιαφέρεται να εγγραφεί στη λίστα των καλλιεργητών μπορεί είτε να καλέσει στο 2310473842 είτε να μεταβεί στα γραφεία του Αγροκτήματος στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια» στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Τκόστος για κάθε λαχανόκηπο είναι 120 ευρώ ετησίως, κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η προετοιμασία για φύτευση (φρεζάρισμα κ.ο.κ), οι προαναφερθείσες παροχές που έχει αναλάβει το προσωπικό του ΑΠΘ και το νερό για τις καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook