«Δυστυχώς, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η Ε.Ε. φάνηκαν πολύ αργές και διαιρεμένες στην αντίδρασή τους», τονίζει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του προς τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη – στην οποία ο ίδιος, αν και πρόεδρός της, δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων στην Ελλάδα.

Αυτό το «δυστυχώς» ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας.

Επιλέγοντας επικριτικό τόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ευρύτερες επιπτώσεις και οι πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Και γι΄ αυτό ζητά να χρησιμοποιηθούν «εργαλεία», όπως το Ευρωομόλογο ή ο φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Τι είπαν στους βουλευτές τους για «συντεταγμένο κούρεμα»

Όπως σημείωνε το “Capital.gr” το Σάββατο, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσαν, στους βουλευτές τους, τις συζητήσεις για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας – αλλά συνιστώντας «προσοχή» στο πώς πρέπει να λέγονται αυτά δημοσίως.

Την αρχή έκανε τη νύχτα της Πέμπτης ο Ευ. Βενιζέλος στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ όπου, αναφερόμενος στα τρία σενάρια για την αντιμετώπιση του χρέους, φέρεται να αναφέρθηκε να μίλησε για haircut κατά 50%. Ο ίδιος, την επομένη, διέψευσε με ανακοίνωσή του αυτή την αναφορά. Οι παριστάμενοι βουλευτές ωστόσο όχι απλώς επιμένουν ότι «το είπε», αλλά προσθέτουν ότι τους ζήτησε κιόλας…να μη διαρρεύσουν τίποτα προς τα μέσα ενημέρωσης διότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως γίνονται τέτοιες συζητήσεις.

Να είμαστε προσεκτικοί…

Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν σειρά του Γ. Παπανδρέου να τροφοδοτήσει τα σχετικά σενάρια. Μιλώντας σε ομάδα βουλευτών του (σ.σ. τους συναντά όλους εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τα νέα μέτρα» είπε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς μεταφέρονται κάποια θέματα, διότι είναι άλλο πράγμα η ασύνταχτη χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI».

Με τη φράση αυτή ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ότι οι συζητήσεις αφορούν τη «συντεταγμένη χρεοκοπία». Κι άνοιξε παράθυρο σε σοβαρές εξελίξεις εάν, τελικά, αλλάξουν οι ευνοϊκές για τη χώρα αποφάσεις Κορυφής της 21ης Ιουλίου, τις οποίες ο ίδιος εμφάνισε στους βουλευτές ως μονόδρομο…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook