Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της  Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ευγενής χορηγία της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας στο παιδί και την οικογένεια  και κατόπιν έκδοσης ειδικής  άδειας εισόδου στις Σχολικές Μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως και όλων των σχετικών εγκρίσεων από την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων ξεκίνησε την υλοποίηση Ιατρικών επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή επισκέφθηκε το 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόχωρας  που λειτουργεί ως 10/θέσιο, στοχεύοντας στην προληπτική πρωτοβάθμια Ιατρική εξέταση των μαθητών καθώς και την προαγωγή της υγείας. Η Μονάδα στελεχώθηκε από τους ιδιώτες Ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων: κ. Τσουρουνάκη Νεκτάριο, Παιδίατρο, κ. Ρασίντ Amenty, Οδοντίατρο και κ. Μουζουράκη Ευτύχιο, Ορθοπεδικό.

Αρχικά εξετάστηκαν οι τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, ενώ εκκρεμεί  η τελευταία επίσκεψη της  Μονάδας για να ολοκληρωθεί η εξέταση και στους υπόλοιπους μαθητές. 115 μαθητές ήδη εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως η Κινητή Ιατρική Μονάδα επισκέφτηκε το 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Έλους όπου υλοποιήθηκε πρωτοβάθμια Ιατρική εξέταση στους 42 μαθητές τους. Την Μονάδα στελέχωσαν οι εθελοντές, ιδιώτες Ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Μαλακωνάκης Νικηφόρος, Παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Κισάμου, κ. Βασιλική Κατζουράκη, Οδοντίατρος και ο κ. Ιωάννης Μαρακομιχελάκης, Ω.Ρ.Λ. Η Ιατρική εξέταση περιλάμβανε: έλεγχο ζωτικών σημείων, έλεγχο αρτηριακής πίεσης, οξυγόνου, ακρόαση καρδιάς, πνευμόνων, έλεγχο βάρους, ύψους, έλεγχο ιστορικού εμβολιασμού, εξέταση με ωτοσκόπιο καθώς και έλεγχο ατομικά της στοματικής υγιεινής των μαθητών με επικέντρωση στην πρόληψη των νόσων της στοματικής κοιλότητας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου, σημείωσε: «Κύριος στόχος της δράσης αυτής είναι η πραγματοποίηση πρωτοβάθμιας Ιατρικής εξέτασης και πρωτογενούς πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας, η ενημέρωση Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών για τη σημασία της πρόληψης, της προαγωγής προτύπων υγιούς διαβίωσης και γενικότερα η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πολλές οι ευχαριστίες μας στους εθελοντές Ιατρούς που στελέχωσαν και αυτές τις εξορμήσεις τις Κινητής Ιατρικής Μονάδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως μας, πρωτίστως όμως προς τον Πανοσιλογιώτατο Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, καθώς η προσφορά της δικής του αγάπης δίδει δυνατότητα ωφέλειας και πρόσβασης στην υγεία σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι ωφελούνται μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας. Ευχαριστούμε, τέλος, τις Μινωϊκές Γραμμές ΑΝΕ για την πολύτιμη αρωγή τους, κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και εξόδων κίνησης της Μονάδας. Στους αφιλάνθρωπους και απαράκλητους καιρούς μας των πολλών και ποικίλλων κρίσεων, και των πάσης φύσεως ανατροπών, η Εκκλησία απαντά με έργα αγάπης αγκαλιάζοντας και ανακουφίζοντας τον άνθρωπο στο σύνολο του», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook