Το όρνιο είναι προστατευόμενο είδος, με όλες τις αποικίες να βρίσκονται εντός του δικτύου ΖΕΠ/Natura 2000. Ο πληθυσμός του, ωστόσο, παρακολουθείται συστηματικά μόνο στην Κρήτη.

Τις φωλιές των όρνιων – των σαρκοφάγων πουλιών που καθαρίζουν την φύση από τα ψοφίμια – στο φαράγγι Μεσαύλιων στην Κίσαμο, παρακολούθησε από απόσταση εκατοντάδων μέτρων ο Βαγγέλης Δεσποτάκης  καταγράφοντας σε φωτο και βίντεο την απόκτηση ενός νεογνού σε μια οικογένεια γυπών.

Όπως έγραψε ο ίδιος «με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω τον πρώτο νεοσσό γύπα (όρνιο) που εκκολάφτηκε εφέτος στο φαράγγι Μεσαυλίων Χανίων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκολαφτούν τουλάχιστον ακόμα πέντε νεοσσοί.
Σε λίγο καιρό η νέα γενιά γυπών θα πετά ψηλά-περήφανα, στον ουρανό, καθαρίζοντας την φύση από τα ψοφίμια.»

Υπενθυμίζεται πως ενώ πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τα όρνια ήταν ένα πολύ κοινό είδος, στην συνέχεια ξεκίνησε ο αφανισμός τους με την ανεξέλεγκτη ή παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν μείνει λίγα ζευγάρια, ενώ στην Κρήτη αν και οι πληθυσμοί τους παρακολουθούνται  συστηματικά θεωρούνται Κρισίμως Κινδυνεύοντες CR [C1] .

Να σημειωθεί πως τα όρνια τρέφονται αποκλειστικά με ψοφίμια νωπά ή σε αποσύνθεση. Ενδιαφέρονται κυρίως για τα εσωτερικά όργανα και το περιεχόμενο του στομάχου, καθώς και τη σάρκα των μεσαίων και μεγάλων νεκρών ζώων. 

Έτσι αποτελεί χρήσιμο ζώο, καθώς καταναλώνει τα πτώματα γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο σε θερμά κλίματα όπου τα νεκρά ζώα αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Δείτε τα βίντεο του Βαγγέλη Δεσποτάκη με….οικογενειακές στιγμές στις φωλιές των όρνιων 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook