Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Δημήτρη Βρύσαλη, βρέθηκε στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου συνομίλησε με εργαζόμενους τους ιδρύματος ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης κ. Κατσαράκη.

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι του ΤΕΙ Κρήτης ανέδειξαν πως έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις στα εισοδήματα τους μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και από τις άμεσες μειώσεις στον μισθό τους. Ταυτόχρονα αρκεί μια βόλτα στις υπηρεσίες και τα τμήματα ΤΕΙ για να διαπιστώσει πως όλα τα τμήματα στελεχώνονται από προσωπικό με ελαστικές σχέσεις (μπλοκάκι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.α.). Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά όπως στον ΕΛΚΕ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς και αρκετοί για πολλά χρόνια. Ακόμη πιο τραγική κατάσταση επικρατεί για το έκτακτο προσωπικό του ιδρύματος αφού ένα μεγάλο μέρος του δουλεύει με ωρομίσθιο και όπως κατήγγειλαν στο κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσής έχουν πάνω από 3 μήνες απλήρωτοι.

Στην παρέμβαση του προς τους εργαζόμενους του ΤΕΙ Κρήτης ο Δ. Βρύσαλης ανέφερε: «Καλούμε τους εργαζόμενους του ΤΕΙ Κρήτης να σκεφτούν ποιοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και ποιοι μπαίνουν μπροστά στην διεκδίκηση για αναπλήρωση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης. Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι στην Βουλή, στην Περιφέρεια, στα Δημοτικά Συμβούλια παλεύουν σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα πρόσφατα καταθέσαμε στην βουλή την συνταγματική κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέρριψαν με κλειστά μάτια. Σας καλούμε να μην αποδεχτείτε την σημερινή κατάσταση, «ότι κάτι είναι και αυτό μπροστά στο τίποτα», να διεκδικήσετέ μέσα από του Συλλόγους σας, από κοινού με ταξικό εργατικό κίνημα, ότι πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες τις δικές σας και των παιδιών σας. Είναι δικαίωμα σας να απαιτείται και να έχετε μόνιμη και σταθερή δουλειά, κανένας δεν σας κάνει χάρη επειδή σας εξασφαλίζει μια σύμβαση για λίγους μήνες και μετά πάλι από την αρχή.»

Συνέχισε τονίζοντας:  «Επίσης σας καλούμε να σκεφτείτε και μπροστά στις δημοτικές εκλογές, ποιος μιλάει για τους ανθρώπους αυτής της πόλης, γι αυτά όλα τα ουσιώδη προβλήματα; Ποιος παλεύει να αλαφρύνει από τα βάρη τα νοικοκυριά μας, να μειώσει την δημοτική φορολογία, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς; Να γίνουν κριτήριο ψήφου! Γιατί έχουμε χορτάσει από «οράματα» για «ένα Ηράκλειο κέντρο της Μεσογείου», αλλά δεν μας λένε οι «οραματιστές» του πόσο θα κοστίσει αυτό το Ηράκλειο για τους δημότες του.»

Στην συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης συζητήθηκαν οι επικείμενες εξελίξεις για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ δόθηκε μια συνολική εικόνα για τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του ιδρύματος τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην ερευνητική διαδικασία και πως μπορεί να συμβάλει από την πλευρά του ο Δήμος Ηρακλείου.

Ο Δ. Βρύσαλης επισήμανε πως: «Εμείς λέμε και ταυτόχρονα παλεύουμε ότι  η πανεπιστημιοποίηση» για να σημαίνει ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ πρέπει να συνοδευτεί από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης πρέπει το πτυχίο να γίνει μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στη δουλειά, να είναι ένα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Αυτά δεν εξασφαλίζονται από τις «αναβαθμίσεις» της Κυβέρνησης. Εμείς οι απόφοιτοι των σχολών του ΤΕΙ, γνωρίζουμε καλά ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μόνο επειδή το πτυχίο από ΤΕ θα γίνει ΠΕ. Τόσο εμείς όσο και οι συνάδελφοι μας με πτυχία ΠΕ δουλεύαμε απανωτά νυχτερινά ωράρια για να καλύψουμε κενά, μας χρωστούν δεκάδες μέρες αδείας, όπως και μείς έτσι και οι συνάδελφοι απόφοιτοι ΠΕ έχουν χάσει τον 13ο και 14ο μισθό τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέλει και επιδιώκει ο Δήμος να αξιοποιήσει το εξειδικευμένο και επιστημονικό δυναμικό του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και τις υποδομές του για να δώσει λύσεις σε σοβαρές λαϊκές ανάγκες. Παράδειγμα να υποστηριχθούν οι απαξιωμένες κοινωνικές δομές του Δήμου όπως της «κακοποιημένης γυναίκας», σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ να αναπτυχθούν προγράμματα απεξάρτησης κ.α. Τέτοιου είδους προγραμματικές συμφωνίες θέλουμε να έχουν προτεραιότητα και όχι συμφωνίες που έχουν ως μοναδικό κριτήριο «τι θέλει η αγορά».

Τέτοιες προτεραιότητες που βάζουν στο επίκεντρο της κοινωνικές ανάγκες τις πόλης μας, εξασφαλίζουν ταυτόχρονα πως πραγματικά διεκδικείς την ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ . Τέτοιες προτεραιότητες και διεκδικήσεις μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από την ανατροπή των συσχετισμών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το μήνυμα μπορεί να σταλεί με την στήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια, του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές όποτε κι αν γίνουν.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook